АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
БДС за хляба на 5 април
В Министерството на земеделието и храните Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ и представители на хлебопроизводителите ще подпишат на 5 април Български държавен стандарт за хляба, съобщи пресцентърът на БАБХ. Стандартите няма да са по Българския държавен стандарт, а ще са браншови, какъвто е и „Стара планина” за някои месни продукти. Едва след това браншовиците ще разпространят рецептите и хлебопроизводителите ще започнат да произвеждат по-качествения хляб.
Рецептите ще бъдат представени на специална пресконференция в Министерството на земеделието и храните, съобщи за Фокус, експертът Георги Попов, като не пожела да каже предварително какви ще са точно критериите за производството на хляба по стандартите.
Очакванията са, че количеството на солта в хляба по стандартите ще бъде намалено с 16 % в сравнение със средното, което се използва в момента на пазара. Стандартите няма да са задължителни. По всяка вероятност хлябът, произвеждан по тях, ще бъде по-скъп.
"Преди време имаше три вида хляб, но хората знаеха с какво се хранят, докато в момента има над 30 вида с много по-лошо качество", коментира той.
Затова и след създаването на Агенция по безопасност на храните в началото на февруари бяха стартирани инспекции в хлебозаводи в цялата страна.
Tweet |
|