EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

Бедността в Аржентина расте

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бедността в Аржентина расте

mail13:35 | 03.10.2024прегледи 539 коментарикоментари 0


Процентът на хората, живеещи в бедност в Аржентина, е нараснал до 52,9 на сто през първите шест месеца на 2024 г. под управлението на крайнодесния либертарианец Хавиер Милей, сочат официалните статистически данни, цитирани от ДПА. Това е скок с повече от 10 на сто спрямо второто полугодие на 2023 г., според данните на Националния институт по статистика и преброяване на населението на Аржентина (Indec).

Процентът на хората, отговарящи на критериите да бъдат категоризирани като бедни, се е повишил от 11,9 на сто през последните шест месеца на 2023 г.  до 18,1 на сто през първото полугодие на 2024 г.

Говорителят на президента Мануел Адорни заяви преди публикуването на доклада на статистическия институт, че данните "отразяват суровата реалност, през която преминава обществото" като "следствие от популизма, подложил Аржентина на толкова много години на нещастие и опустошение". Говорителят заяви, че борбата срещу бедността е започнала с преодоляване на инфлацията, като цитира спада "от 25,5 на сто през декември до 4 на сто понастоящем". 

Адорни каза, че "през първите девет месеца на правителството", са били отпуснати рекордни заеми за ипотечни кредити за семейства и инвестиции. Той подчерта, че е била извършена "най-голямата законодателна реформа в историята" и сега очакванията са аржентинците да имат по-добро бъдеще. 

Аржентина е обхваната от тежка икономическа криза. Милей, който пое властта през декември, каза, че иска да съживи втората по големина икономика в Южна Америка с радикална програма за икономии. 

Неговото правителство съкрати неотдавна хиляди работни места в държавния сектор, намали субсидиите и сложи край на социалните програми.  Критици заявиха, че програмата за икономии на Милей потапя много хора в бедност и излага на риск бъдещето на страната. Аржентина страда от раздут държавен апарат, ниска промишлена производителност и голяма сива икономика, която лишава страната от много приходи.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg