EUR 1.9558
USD 1.7472
CHF 2.0598
GBP 2.3380
CNY 2.4854
you tube
mobile version

Безработицата във Великобритания се понижи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Безработицата във Великобритания се понижи

mail17:15 | 15.11.2012прегледи 431 коментарикоментари 0


Безработицата във Великобритания се е понижила до 7,8% през периода от юли до септември, предадоха световните агенции, цитирайки статистическата служба на страната. Безработицата е отчела спад спрямо равнището от 8% през предишното тримесечие и 8,2% през същия период на 2011 г. От юли до септември броят на безработните във Великобритания се е понижил с 49 000 до около 2,51 милиона души, допълва ИТАР-ТАСС. Според представители на статистическата служба през отчетния
период са създадени повече работни места за младежи. Като цяло равнището на заетостта е нараснало със 100 000 души, достигайки близо 30 милиона, което е доста над рекордния показател от 1971 г. - 29,59 милиона души. За последните 12 месеца работа са намерили над 500 000 британци. Въпреки понижението за тримесечието, през септември броят на хората, подали молба за помощи при безработица, се е увеличил с 10 000, отбелязва АР. Тези данни може би са сигнал, че положението на трудовия пазар отново започва да се влошава, според Мартин Бек, анализатор в Capital Economics. Повишаването на възнагражденията с темп от 1,8% през последната година остава под равнището на инфлацията, която в момента е 2,7%.

Слабата икономика на Великобритания може да се свие през последните три месеца на годината, а през 2013 г. растежът ще остане вял, предупреди междувременно централният банкер Мървин Кинг, цитиран от АР. Централната банка отправи това предупреждение, след като БВП неочаквано нарасна с 1% на годишна основа през третото тримесечие, слагайки край на деветмесечна рецесия. Според Кинг, който даде пресконференция по представяне на тримесечния доклад на банката, този е резултат е добре дошъл, но не е надежден ориентир за бъдещето. По думите му растежът на БВП вероятно рязко ще се забави през четвъртото тримесечие, тъй като е настъпил обрат след тласъка за икономиката от олимпийските игри през лятото, а БВП дори може да се свие малко това тримесечие. Банката също така понижи прогнозата си за растежа на БВП за 2013 г. до около 1%. "Изправени сме пред твърде непривлекателната комбинация от потиснато възстановяване и инфлация, оставаща над целевия праг за известно време", допълни банкерът. Кинг отбеляза, че банката "не е загубила вяра" в количественото облекчаване - програмата за стимулиране с изкупуване на активи, чрез която в британската икономика са постъпили 375 млрд. лири ($595 млрд.) от 2009 г. Внезапният растеж през третото тримесечие и задържането на инфлацията над официалната цел от 2% накара Комитета по паричната политика на Bank of England да реши да не увеличава количественото облекчаване този месец, припомня АР.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 1286