АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Белите вина на Венето
DiVino.bg
Темата за бяло италианско вино от Венето (ударението е на първото е), е едновременно трудна и лесна и е доста важно как ще я започнеш, за да станат ясни повечето неща още в самото начало. Ако само кажем "просеко" читателят вече е направил крачка напред. А припомняйки си характера на това весело вино, ще иска да чуе малко повече пък за този толкова древен, аристократичен и противоречив във винено отношение район в Италия.
Някога център на Венецианската Република, днес Венето е богата и високо индустриализирана провинция, наследила изключително историческо, природно, културно, занаятчийско и кулинарно богатство. Намира се в Североизточна Италия и граничи с регионите Фриули Венеция Джулия, Емилия-Романя, Ломбардия, Трентино - Алто Адидже, а в най-северния си край - с Австрия.
Венето е голямо и във винено отношение, дали главно в количествено или и в качествено, е спорен въпрос. Верона и Тревизо, наред с някои сицилиански провинции, всяка година произвеждат най-много литри вино от цяла Италия. На теория то би трябвало да е висококачествено поради високия процент DOC вина (тоест такива, с контролирано наименование за произход). Фактически не е точно така поради изкуственото увеличение на DOC-площите и покачването на максимално разрешените добиви. С други думи и тук, както в много други европейски райони, е важно опитването на много вина и познаването на производителя.
Във Венето има всичко като стил и цвят на виното: от леко пино гриджо до най-сериозно амароне, от пенливо и весело просеко до десертното Recioto di Soave (речото ди Соаве). И колкото да им се иска да останат в историята с основаното още през 1885 година училище по енология Conegliano, с едно от най-големите изложения в Европа - Винитали - или с първата Strada del Vino, по всяка вероятност светът ще запомни венецианците с просекото, олицетовряващо по-добре от всяко друго идеята за dolce far niente (от италиански - безгрижно безделие, бел авт.).
Просеко не беше част от тази дегустация (но пък имаме дегустирани просеко не чак толкова отдавна, за които ще намерите повече информация тук). Този път се концентрирахме върху вината от или с участието на (вездесъщото) пино гриджо, гарганега, требиано ди соаве или вердуцо - главните бели сортове на Венето. Всеки сам може да преброи вината, да прочете дегустационните бележки и да си направи съответните изводи, особено виждайки цените.
Практическият съвет, който можем да дадем за тези вина е, че те са идеалните вина за начало - на вечер, на парти, както и на пръв контакт с виното. Когато решите да покръствате някой бирен или ракиен фен, трябва да хванете ръката му и да започнете да изписвате винената азбука с него:
Tweet |
|