EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

Бермудски триъгълник за инвеститори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бермудски триъгълник за инвеститори

mail14:00 | 26.07.2013прегледи 460 коментарикоментари 0


За инвеститорите август е като Бермудския триъгълник за мореплавателите: привидно голямо спокойствие, мистериозни каробокрушения и многобройни легенди, пише френският в. "Ле-з-еко" в електронното си издание.
От 2007 година големите трусове на финансовата криза са съзрявали или са ставали именно през август, спомогнати от стеснените полета на действие и играчи, които от плажа реагират на новините, получени по техните айФони. Европейската централна банка (ЕЦБ) през 2007 година изля стотици милиарди, за да успокои пазара след временно затваряне на три фонда на Бе Ен Пе Париба (BNP Paribas), сривовете, предвещаващи рухването на Леман Брадърс (Lehman Brothers) и Фани Мей (Fannie Mae) през 2008, рязкото покачване на лихвите по испанските и италианските облигации и резкият спад на котировките на банковите дружества през 2011 година (...) Много опасно!
Оттогава големите финансисти издадоха заповед за операция "Спокойно лято" - или QE от Quiet Estival на английски език. В края на юли 2012 година, когато европейските пазари отново бяха изпаднали в транс, президентът на ЕЦБ Марио Драги успокои играта, заявявайки, че ще направи "каквото е необходимо", за да спаси еврото.
През 2013 година Драги изпревари развитието на събитията, обявявайки в началото на юли, че ще запази ниски лихвите за продължителен период. На 17 юли неговият американски колега Бен Бърнанке, на свой ред, успокои инвеститорите, разтревожени от предходните послания, които самият той отправи. Разбира се Управлението за федерален резерв (УФР) би могло да започне да свива покупките си на облигации в края на годината, ако всичко върви наистина добре. Само че централният банкер на САЩ изброи три условия, които трябва да бъдат изпълнени (инфлация, доближаваща се до 2 процента, трайно и действително подобряване на заетостта и смекчени условия на финансиране), посочвайки пречка за всяко едно от тях. Посланието е просто: не се безпокойте, централните банкери продължават да бдят.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 5640