EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Бисквитената фирма Bahlsen работила с нацистите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бисквитената фирма Bahlsen работила с нацистите

mail15:35 | 23.08.2024прегледи 735 коментарикоментари 0


Германският производител на торти и бисквити "Балзен" (Bahlsen) е разчитал в голяма степен на принудителен труд по време на нацисткия период и се е възползвал от тесните връзки с режима, показват данни от историческо разследване на компанията, предаде ДПА.

Бизнесът на "Балзен", по-известен като производител на бисквитите "Лайбниц" (Leibniz) и бисквитите шоколадови сандвичи "Пик Ъп" (Pick Up), се е разраснал неимоверно по време на нацисткия режим в Германия, според историците Манфред Григер и Хартмут Бергхоф.

Те установили, че между 1940 и 1945 г. 135-годишната компания е използвала принудителния труд на над 800 работници, много от които жени от Украйна и Полша. От тези работници се е изисквало да носят знаци на дрехите си, които са ги идентифицирали като чужденци и са ги подлагали на силна дискриминация.

Историческото изследване на миналото на компанията дойде, след като наследницата на компанията Верена Балзен заяви през 2019 г., че принудителните работници в "Балзен" са били "третирани добре" по време на нацистката епоха.

Думите й предизвикаха вълна от недоволство и възмущение в Германия, което доведе до извинение от страна на Балзен. Семейната компания възложи и финансира историческото проучване.

Изследването прерасна в книга от 600 страници, описваща историята на компанията от 1911 до 1974 г., която беше пусната в продажба. "Не бяхме наясно с много подробности от историята на компанията и истината е, че не попитахме", каза семейство Балзен в изявление преди публикуването на книгата.

Авторите пишат, че компанията не е поставила никакви условия за тяхната работа и допълват, че остават в тесен контакт както с Верена Балзен, така и с баща ѝ Вернер М. Балзен.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg