EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

Битката за евровота

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Битката за евровота

mail07:15 | 04.04.2014прегледи 1144 коментарикоментари 0


В 9 ч. ГЕРБ се регистрира по традиция първа в Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщи Дарик. От партията на Борисов внесоха 9999 подписа за евроизборите. Заявка не просто за победа, а за по-убедителна победа на предстоящия евровот направи водачът на листата на ГЕРБ Томислав Дончев. Внесени са 9999 подписа, каквото е изискването за електронен носител, обясни пред журналисти председателят на Националния предизборен щаб Цветан Цветанов.
Реформаторският блок ще е приятната изненада на евровота, обяви пред журналисти говорителят на обединението Радан Кънев, след като бяха внесени 9301 подписа за регистрация в ЦИК. Реформаторите подадоха втори поред документи в комисията, веднага след ГЕРБ. В това няма символика за общи действия с партията на Бойко Борисов, уточни Кънев, както и не означавало, че очакват втори резултат на евровота на 25 май.
Днес започна регистрацията на партиите и коалициите, които ще участват в евроизборите през месец май. До 9 април те ще могат да подават своите документи в Централната избирателна комисия. Срокът за регистрация на инициативните комитети изтича на 14 април. До 22 април пък кандидатите могат да искат заличаване от списъците на ЦИК. Ден по-късно комисията ще определи чрез жребий поредните номера на бюлетините, с които партиите и коалициите и независимите кандидати ще могат да се явят на изборите. Предизборната кампания ще бъде открита на 25 април.

Как ще изглежда Европейският парламент след изборите от 22 до 25 май? Никой не разполага с отговора, но въпросът вълнува всички. Въз основа на изследвания на текущото обществено мнение във всички страни-членки Европейският парламент и агенцията TNS Opinion Ви предлагат ежеседмични изчисления на разпределението на местата в пленарната зала на ЕП.

Това не е изследване на намеренията за гласуване, а моментна снимка на настоящото състояние на общественото мнение в страните-членки за европейските избори през 2014 г. Официално съставът на Европейския парламент ще бъде окончателно известен на учредителната сесия от 1 до 3 юли 2014 г. zoom_sss

Методология

Изчисленията за местата в Европейския парламент се основават на неизчерпателна извадка от седмични проучвания, проведени на европейско и национално ниво в 28-те страни-членки. Местата за всяка партия във всяка страна-членка са пресметнати, като са взети предвид разпоредбите на местния избирателен закон, включително начина на преразпределение на гласовете и избирателните прагове, ако има такива.

Представените резултати се основават на средната стойност от последните две или три проучвания във всяка страна-членка, когато датите на полевата работа са известни и времето между проучванията е не повече от 14 дни. Когато е невъзможно да бъде изчислена средна стойност, се взимат предвид само последните налични данни от европейско или национално проучване.

Изчисленията за местата в ЕП ще бъдат актуализирани всеки четвъртък на базата на проучвания, приключени до четвъртък на предишната седмица.

Разпределение на местата

Партиите, които принадлежат към определена политическа група в ЕП или са членове на съответната европейска политическа партия, ще бъдат автоматично включвани към дадената политическа група.

Местата за партиите, които към момента имат представители сред независимите членове в Парламента, автоматично се включват към категорията „независими“.

Партиите, за които предстои да бъде определена тяхната принадлежност към политическа група, автоматично се включват в категорията „други“. Тази категория е разделена по равно между лявата и дясната част на политическия спектър в пленарната зала, за да не се дава предварителна оценка на тяхната политическа ориентация.
 zoom_sss


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg