EUR 1.9558
USD 1.7522
CHF 2.0718
GBP 2.3163
CNY 2.4587
you tube
mobile version

Близо 26 млн. лева възстанови ЕСО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Близо 26 млн. лева възстанови ЕСО

mail17:02 | 16.07.2024прегледи 571 коментарикоментари 0


На координаторите на балансиращи групи беше възстановена сумата от общо 25 861 297,93 лева - реализиран финансов излишък от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) на 19 май вследствие на неточно прогнозиране, ненавременни решения от пазарните участници за постигане на балансиран график и подценяване на ситуацията от страна на значителна част от координаторите на балансиращи групи. Това съобщиха от ЕСО. На свой ред координаторите на балансиращи групи, на които са преведени сумите от приложения еднократен компенсаторен механизъм след извършения вторичен сетълмент от ЕСО, трябва да ги разпределят към потърпевшите търговски участници в съответната балансираща група.

Това се случва в изпълнение на решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от 28 юни за по-справедливо разпределение на разходите за балансираща енергия между всички търговски участници, които са претърпели чувствителни загуби от екстремните цени за недостиг на балансиращия пазар на 19 май. В решението се посочваше, че ЕСО трябва да извърши вторичен сетълмент и преизчисли задълженията на пазарните участници на съответната дата.

От ЕСО добавят, че съгласно решението на КЕВР не са коригирани вземанията от 19 май на добросъвестните координатори на балансиращи групи, които отговорно и професионално са предприели всички необходими действия, в т.ч. с активно участие на пазара "в рамките на деня", да осигурят балансиран график в групата си.

БТА припомня, че пред журналисти председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че причините да се стигне до тази ситуация на 19 май са в две насоки. Първата е, че самите търговци и координатори не са осигурили персонал, който своевременно да реагира на промените в метрологичната обстановка. 19 май е бил неделя, като промените, които са били отразени в метрологичната прогноза в събота, не са били отчетени. Бездействието се е проявило на 19 май, когато е имало липса на реакция. Търговците са могли с едно предизвестие от два часа да закупят енергия от пазарния сегмент "в рамките на деня". Иванов посочи, че цената на 19 май в този сегмент е била между 50 евро и 275 евро за мегаватчас, която е много далеч от цената, която е достигнала балансиращата енергия, произведена от ТЕЦ "Марица-Изток" 2 - от 1710 лева. На второ място търговците са могли да внесат от чужбина електроенергия. Проверката на Иванов в ЕСО е показала, че на 19 май е имало свободен входящ капацитет от Румъния и Гърция в размер на около 2500 мегавата.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg