АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Бордо с най-слабата винена реколта



Лозята в Бордо, Югозападна Франция са регистрирали през 2024 година най-слабата си реколта от 1991 г. заради субсидираното изкореняване на парцели и ниските добиви, свързани с метеорологичните условия, съобщи професионалната организация на винопроизводителите, цитирана от Франс прес.
Според данните, публикувани от митническата администрация, винопроизводителите от Бордо са произвели 3,3 милиона хектолитра вино през миналата година в сравнение с 3,8 милиона хектолитра през 2023 г., което е спад с 14 на сто спад в производството.
Този рязък спад във водещия френски регион за производство на вино с контролирано наименование за произход (AOC ) може да се обясни по-специално със свиването на площта на на лозята от 103 000 на 95 000 хектара чрез два последователни плана за изкореняване, довели обработваемата площ до най-ниското ѝ ниво от 1985 г. и много под обработваните в началото на новия век 125 000 хектара.
Върху реколтата са оказали влияние също и студеното време, маната, появата на опустошителната гъба заради обилните валежи през пролетта и кулурата, болест, която пречи на оплождането на цветовете, появила се с юнските дъждове. Тези условия са се отразили на добива от лозята, който е 35,1 хектолитра от хектар при 37,2 хектолитра през 2023 г.
Междупрофесионалният съвет за виното на Бордо (CIVB) обаче се надява, че тази слаба реколта частично ще компенсира свръхпроизводството в региона на Бордо през последните години.
"Според нашите изчисления това трябва да се случи през идните месеци или години", твърди Кристоф Шато, директор "Комуникации" в междупрофесионалната организация.
"Миналата година продадохме 3,5 милиона хектолитра вино, а произведохме 3,3 милиона хектолитра. Тоест, ако продаваме повече, отколкото произвеждаме , това означава,че сме готови да посрещнем търсенето и дори, че ще използваме запасите си, което ще повиши цените", заяви той пред АФП.
Все още не е ясна ситуацията с американския пазар, който е водещ по стойност на износа на вино от региона на Бордо (оборот от 340 милиона евро през 2024 г.) заради риска от допълнителни мита върху лозаро-винарския сектор след връщането в Белия дом на Доналд Тръмп.
Tweet |
|