EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

Борисов подкрепи протурското вето за ИК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов подкрепи протурското вето за ИК

mail08:25 | 08.05.2016прегледи 2487 коментарикоментари 0


Заявеното намерение на президента да наложи вето на промените в Изборния кодекс (ИК) е безотговорно, неприемливо и застрашава българската национална сигурност. Това се казва в позиция на ВМРО, изпратено до медиите.Войводите обявиха, че ще съгласуват обща позиция с партньорите си от Патриотичния фронт, като основното послание в нея ще е, че ако ветото не бъде отхвърлено, националистическото обединение ще спре да подкрепя правителството.По-рано днес държавният глава върна за ново обсъждане внесените от ПФ текстове, касаещи гласуването в чужбина. Те значително ограничават възможностите за разкриване на избирателни секции извън посолствата и консулствата на страната ни, като това предизвика протестите на наши сънародници.Националистите продължават да са на мнение, че със законовите промени се пресича намесата на Турция във вътрешните работи на страната ни. „Няма никакво съмнение, че турските власти организират незаконно предизборната кампания в Турция в полза на своите политически проекти – ДПС, ДОСТ, НПСД. Лидерите на тези противоконституционни турски политически формации се надпреварват да се снимат с диктатора Ердоган под турското знаме или в угодно приведени пози. Броят на гласовете от Турция за български избори зависи само и единствено от моментното решение на президента Ердоган”, пишат от ВМРО. Според тях с действията си българският държавен глава се поставя в услуга на турския си колега.

„Т.нар. аргументи на президента са общи приказки, които невярно твърдят, че българите в чужбина били лишени от право на глас. От своя страна президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия не казва и дума как ще гарантира, че Турция няма да продължи със скандалната си и незаконна намеса във нашите вътрешни работи.”, посочват от ВМРО.

Ангел Джамбазки, заместник-председател на ВМРО и член на Европейския парламент, профил във Фейсбук

Намерението на Плевненлиев да наложи "вето" на промените в ИК е скандално и застрашава националната сигурност на Република България. Ако това протурско вето не бъде отхвърлено, подкрепата ни за това мнозинство става безмислена.

Предложените от Патриотичния фронт промени в ИК целят прекратяване на дългогодишната скандална намеса на властта в Турция във вътрешните работи на суверенната Република България, държава-член на Европейския съюз.

Няма никакво съмнение, че турските власти организират незаконно предизборната кампания в Турция в полза на своите политически проекти – ДПС, ДОСТ, НПСД. Лидерите на тези противоконституционни турски политически формации се надпреварват да се снимат с диктатора Ердоган под турското знаме или в угодно приведени пози.

Броят на гласовете от Турция за български избори зависи само и единствено от моментното решение на президента Ердоган. Разкриването на стотици предизборни секции в Турция, извън контрола на българската държава, представлява огромна изборна фалшификация, която има пряко отражение в Народното събрание на Република България и има ключова роля при създаването на правителство и мнозинство. Конкретен пример – формирането на кабинета „Орешарски“.

Решението на президента Плевнелиев е безотговорно, неприемливо и единствено в услуга на целите на президента Ердоган и турските политически интереси и амбиции в България. Същият Ердоган, който вчера недвусмислено и ясно показа отношението си към изповядваните от президента Плевнелиев т.нар „европейски ценности“, като ясно, гласно и арогантно заяви на представителите на ЕС да вървят по своя път.

Т.нар. аргументи на президента са общи приказки, които невярно твърдят, че българите в чужбина били лишени от право на глас. От своя страна президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия не казва и дума как ще гарантира, че Турция няма да продължи със скандалната си и незаконна намеса във нашите вътрешни работи.

ВМРО ще съгласува единна позиция на Патриотичен фронт, основно послание в която ще е твърдото ни убеждение, че ако това скандално протурско вето не бъде отхвърлено, за нас няма никакъв смисъл и никаква ценност да продължим да бъдем част от това мнозинство, което подкрепя сегашното правителство и час повече.

В  профила си в социална мрежа премиерът Борисов написа:" Политическа Партия ГЕРБ е поставена в изключително сложна ситуация и то за нещо, което ние сме инициирали още в първия ни мандат, а именно за първи път заложихме облекчена форма на подаване на заявления от българите в чужбина – електронно, дистанционно по интернет, с цел да се даде възможност на повече наши сънародници да гласуват. Благодарение на това беше възможно да се разкрият допълнително секционни избирателни комисии извън дипломатическите и консулски представителства, което дори г-жа Манолова запази. Така че, аз винаги съм считал, че е наше задължение да осигурим възможност всички български граждани, които желаят да гласуват в чужбина, да могат на практика да упражнят това свое право на глас. Винаги съм твърдял, че до този момент не е измислена по-демократична и добра система от изборите. Затова аз във вторник ще събера ПГ на ГЕРБ и Изпълнителната комисия, и отчитайки рисковете за мнозинството и стабилността на правителството, ще вземем решение. Същевременно ще продължим да водим разговори с нашите партньори от РБ, ПФ и АБВ, защото стабилността на държавата е важна, но не бива да нарушаваме демократичните права на българските граждани. Това е отговорност на всички политически партии и лидери, не само моя, и не само на ГЕРБ. Надявам се, че ще успеем да намерим един разумен и справедлив консенсус."


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg