EUR 1.9558
USD 1.7850
CHF 2.0813
GBP 2.3356
CNY 2.5258
you tube
mobile version

Борисов призна за натиск от Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов призна за натиск от Русия

mail06:10 | 21.01.2015прегледи 1057 коментарикоментари 0


"Президентът Путин ни направи голяма услуга, сочейки от Анкара България с пръст.
Целият натиск, който упражни върху България, даде възможност и на европейските лидери, и на САЩ като наши партньори, да разберат, че България е подложена на
много силен натиск. Една политическа нестабилност само улеснява взимането на погрешните решения, които се взимаха година и половина", коментира спирането на проекта „Южен поток” премиерът Бойко Борисов. По думите му след като отмине времето на емоциите, ще се търси прагматичен начин и с Турция, и с ЕС България да остане в транзита на газ и с газовия хъб, който се предлага.

Решението на Русия да се откаже от проекта за газопровод Южен поток не по политически или емоционални съображения, а по чисто юридически причини, заяви днес премиерът Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС. Медведев каза това в Горки на среща с министъра на енергетиката Александър Новак и с ръководителя на Газпром Алексей Милер. Той поясни, че всички опити на Русия да започне работа по този проект не са дали резултат. "Принудиха ни да излезем от проекта", каза министър-председателят. "Това е тъжно,но животът продължава, има куп нови идеи. Готови сме за сътрудничество, но при такива условия, при които ще успеем да се споразумеем", подчерта правителственият ръководител. Той отбеляза, че Южен поток е бил добър проект. "В действителност ние много сериозно работихме по него", изтъкна Медведев.

Александър Новак от своя страна посъветва
европейските партньори още сега да започнат да строят
инфраструктурата за газово-разпределителния
център на турско-гръцката граница.
"Основаваме се на това, че транзитният договор (за транзит
на газ за ЕС през Украйна) приключва през 2019 година и обемите
на газовите доставки за европейските потребители ще бъдат
осигурявани на границата между Турция и Гърция", припомнил
енергийният министър.
"Еврокомисията трябва съвместно със страните потребители да
вземе в най-кратък срок решение за развиване на собствена
инфраструктура, за да бъдат доставяни на европейските
потребители съответните обеми газ. Според нас това трябва да
стане в най-кратък срок, тъй като такива големи проекти не се
изпълняват за една година, а за да се гарантира, че в
средносрочна перспектива ще се получава газ, е необходимо да се
започне работа", е подчертал Новак
.

На среща с представители на българския бизнес Борисов отбеляза още, че загубата от
еврофондовете ще е около 25 млн. евро, които ще бъдат прехвърлени за следващия програмен период. През 2015 година над 5 млрд. лв. ще бъдат разплатени по европейските програми. Нека някой да ми каже, дали в Евразийския, дали в някой друг съюз ще подсигури тези средства, коментира Борисов.
Най-важните неща, които касаят бизнеса са съдебната система, инфраструктурата и финансовата стабилност, отбеляза премиерът. Той изрази увереност, че в рамките на тази година ще бъде завършена магистрала "Марица" и "Струма" до Благоевград, а Сандански-Кулата в рамките на 2015 година.
Всяка сряда в 9 часа, заедно с прокуратурата и службите се събираме, с финансовото министерство, данъчните и митниците докладват приходите и борбата със сивия сектор и контрабандата, посочи той.
Аз съм умерен оптимист към този момент по отношение на събираемостта на приходите, каза Борисов и добави, че се полагат огромни усилия да се съберат приходите, за да има и добавки за пенсионерите по Великден. По думите му приоритет на службите е борбата с ДДС измамите, укриването на данъци и сивия сектор.
Резервът там е от 600 млн. до 1 млрд. лева. Ако това се изпълни ще имаме пари да свършим доста работа, посочи премиерът.

За пенсионните фондове премиерът каза, че при среща със синдикатите е коментирано за доброто състояние на два-три пенсионни фонда и за необходимостта от дисциплиниране на другите- да бъдат конкурентоспособни, да имат добра отчетност, да гарантират изплащането на пенсиите след време. Не искам след време да се каже, че сме си затваряли очите, мотивира се Борисов.

 


Тагове: Борисов, Русия
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 1429