АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Брандът "самоковски картоф"
11:15 | 24.09.2024 476 коментари 0
Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път самоковец внася първата селскостопанска продукция като картофите и налага това нещо в България.
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известният в България и се надявам с труда, вярата и усилията, които влагат земеделските производители, това да продължи. Това каза в приветственото си слово при откриването на Фестивала на самоковския картоф заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов, цитиран от БТА. Той съобщи, че тази година има 242-ма земеделски производители, които са се регистрирали като такива и площта, в която се отглеждат картофи, е 1353 хектара. Капитанов посочи, че от министерството ще продължат да помагат на всички производители. Същинската част на празника бе състезание, в което се включиха кметовете, кметските наместници и секретарите на всички села от община Самоков. Те бяха разделени на 10 отбора, един от тях бе от общинската администрация. Всички състезатели трябваше да обелят и направят пържени картофи по свой начин. Те имаха задача да се представят и кажат нещо интересно за историята на своето село. Водещ бе майстор-готвачът Ути Бъчваров, който бе и част от журито заедно с кмета Ангел Джоргов и секретаря на общината Венера Милова. Участниците в надпреварата бяха наградени в трите класации – най-добре обелени картофи, най-добро устно представяне за историята на населеното място и най-добре приготвени картофи. Ути Бъчваров приготви и 50-килограмово кюфте от месо, което присъстващите имаха възможността да опитат. За най-добре обелен самоковски компир първото място зае отбор „Боро“. Журито оцени отбор „Искрове“ като най-впечатляващо представяне за историята на населеното място. Първо място за най-вкусни пържени картофи отиде при представителите на отбор „Балканска сила“‘. Всички класирани отбори получиха купи, медали и индивидуални грамоти. През целия ден местни земеделски производители бяха изложили реколтата си пред жителите и гостите на града. През юли т.г. Общинският съвет в Самоков реши да възстанови Фестивала на самоковския картоф. През стопанската 2021/2022 година основните площи, използвани за производство на зеленчуци в земеделските стопанства, са 30.9 хил. ха. Откритите площи, засадени със зеленчуци, са 29.9 хил. ха, от които са реколтирани 29.4 хил. ха. Оранжериите са с площ 1 073 ха. Продукцията от зеленчуци – реколта `2022, е в размер на 629.2 хил. тона, като от тях 109.7 хил. тона са оранжерийно производство. Най-голямо е производството на картофи – 172.2 хил. тона, домати – 126.5 хил. тона, дини – 80.0 хил. тона, краставици – 51.0 хил. тона и пипер – 46.8хил. тона. Производството на култивирани гъби е 1 626 тона. В целия ЕС се наблюдава дългосрочен спад в производството на картофи, но и леко увеличение през 2023 г., когато в ЕС са събрани 48,3 милиона тона картофи, при 47,5 милиона тона през 2022 г. Това показват данните на Евростат. Въпреки това в дългосрочен план се наблюдава спад в реколтата от картофи; нивото на производство през 2023 г. е с 27,9 милиона тона по-малко в сравнение с 2000 г., което се равнява на спад от 36,7%. На национално ниво най-големият производител на картофи в ЕС през 2023 г. е Германия (11,6 милиона тона, 24,0% от общото количество в ЕС), следвана от Франция (17,9%) и Нидерландия (13,4%). Трите страни са произвели по-голямата част (55,4%) от картофите в ЕС през 2023 г. Евростат също така посочва, че по данни от 2020 г. малко стопанства в ЕС произвеждат органични картофи. Тогава в ЕС е имало 9,1 милиона стопанства, от които един милион са произвеждали картофи. През 2020 г. 25 000 стопанства в ЕС са произвеждали картофи по методите на биологично земеделие. Това представлява само 2,5% от всички земеделски стопанства, произвеждащи картофи. Австрия има най-висок дял на стопанства, произвеждащи картофи по биологичен начин (25,6%). Делът в Кипър е едва 0,7% през 2020 г.
Tweet |
|
Още от рубриката
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg