АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Браншът: Цената на хляба неясна
"Не можем да предвидим с колко ще бъде увеличена цената на хляба, защото зърното е борсов продукт, който се влияе от световните и европейски борси и в момента цената му непрекъснато се променя. Всяко предварително изчисление би било некоректно. Просто това е пазарът: има промяна при изходните параметри - има промяна и в крайното изделие", смята председателят на Браншовата камара Николай Тапаров. Според Тапаров това драстично повишение е фактор, който хлебопроизводителите няма как да не отчетат. Според независимия одиторски доклад, поръчан от БКИХСБ, брашното заема 59% от производствената себестойност на хляба. Т.е. реалното повишение за един хляб е около 17%, но всеки производител ще реши с колко да промени доставната си цена, в зависимост от неговите запаси, организация и обем на производство. С колко ще бъде увеличен хлябът за крайния клиент е решение на търговците и хлебопроизводителите не могат да влияят на ценовата им политика. Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България обединява производители с над 80% от пазарния дял от производството на хляб и хлебни изделия у нас. БГНЕС припомня, че тази сутрин министърът на земеделието Мирослав Найденов каза в телевизионно предаване, че всяка година в началото на годината се говори за поскъпване на хляба. Според него, цената на хляба е функция от цената на пшеницата на първо място и след като пшеницата поскъпна, няма как да не се увеличи и хлябът. Когато основната суровина е поскъпнала, това се отразява, каза още Найденов. Той коментира, че има и други фактори, които формират цената на хляба – като цените на енергията, на заплати, на осигуровки и всичко заедно формира очакваното увеличение на хляба. Според министърът обаче, ако има поскъпване, то трябва да е в рамките на проценти, но не двуцифрени.
Tweet |
|