EUR 1.9558
USD 1.8258
CHF 2.0456
GBP 2.3126
CNY 2.5162
you tube
mobile version

Британският държавен дълг рекордно висок

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Британският държавен дълг рекордно висок

mail13:30 | 26.06.2024прегледи 176 коментарикоментари 0


Държавният дълг на Великобритания е нараснал през май до най-високите си нива от 60 години насам, предаде ДПА. Данните, които бяха оповестени две седмици преди парламентарните избори, подчертават финансовите предизвикателства, пред които ще се изправи следващото правителство.

Нетните задължения на обществения сектор като дял от брутния вътрешен продукт са нараснали до 99,8 на сто миналия месец, отчита Службата за национална статистика (ONS). Това е най-високата стойност на показателя от март 1961 г.

Както Лейбъристката, така и Консервативната партия обявиха в навечерието на изборите, че ако спечелят, ще намалят държавния дълг през следващите пет години, за да отговорят на фискалните правила. Премиерът Риши Сунак също беше обещал да ги намали.

Статистическата служба съобщи също така, че през май нетното кредитиране в обществения сектор е достигнало 15 млрд. британски лири (19 млрд. долара). Това е и най-високата майска стойност на показателя, представляващ разликата между разходите и проходите на правителството, от началото на воденето на такава статистика през 1993 г.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg