EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

БСП: Мините да работят до 2049 година

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БСП: Мините да работят до 2049 година

mail08:05 | 08.08.2024прегледи 338 коментарикоментари 0


БСП предлага рамка на договор с дългосрочно действие за минната индустрия. Той трябва да бъде подписан от синдикати, работодатели и държавата след широк дебат, съобщи народният представител от "БСП за България" от област Стара Загора Драгомир Стойнев на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Стара Загора.

Целта е да се намери устойчиво решение на проблемите в сектора, след като те досега се разглеждаха "на парче", което е неприемливо, посочи Стойнев. Договорът, който е само основа за бъдещи разговори, включва осем точки, които засягат въгледобива и енергетиката не само в Маришкия басейн. 

На първо място според Стойнев трябва да бъде договорен график на работа на мините до 2049 година с плавен преход и без внезапно затваряне на мощности. Необходимо е планиране на държавна помощ и субсидии до закриването на мините, което да е съгласувано с ЕС, каза още Стойнев.

Контрактът ще гарантира освен това защита както на заетите в държавните топлоелектрически централи и по-късно в частните, така и в в мините, чрез запазване на работните места от нивото на 2020 година до пенсиониране, а също така и предпенсионни отпуски и еднократни обезщетения от 60 до 80 000 лева при освобождаване от работа.

Акцент е също така създаването на свободни икономически зони във въглищните райони у нас, в Чехия и Полша, засегнати от "Зеления преход", в които жителите да бъдат освободени от данъци. В тях също така трябва да бъдат стартирани програми за преквалификация на работната сила, смята още Стойнев. На тези места могат да се осъществят инвестиции в "чисти" технологии, за което в ЕС са заделени четири милиарда евро, добави народният представител.

Той настоява също така за учредяване на Фонд за трансформация на Маришикия басейн с начален капитал 500 милиона лева и гарантирани още допълнителни 600 милиона от европейския Фонд за справедлив преход. Друг важен момент по думите на Стойнев е и предоговаряне на екологичните стандарти в ЕС.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 1219