EUR 1.9558
USD 1.8258
CHF 2.0456
GBP 2.3126
CNY 2.5162
you tube
mobile version

Булдозерите влязоха на Женския пазар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Булдозерите влязоха на Женския пазар

mail08:30 | 03.08.2013прегледи 2352 коментарикоментари 0


Мира Лазарова

На 1-ви  август, започна реконструкцията на Женския пазар. Проверка на EconomyNews.bg показа, че сергиите започват да се демонтират, за да стртира изпълнението на проекта. Има засилено полицейско присъствие в района, но въпреки това някои търговци все още отказват да напуснат пазара, използвайки автомобилите си за сергии.

След десетилетия обещания Женският пазар е затворен, в частта му от ул. „Св.св. Кирил и Методий” и ул. „Екзарх Йосиф”.
Само, който не е минавал по тази част на пазара, той трудно ще си представи зловонията, които се носеха от локвите и от кофите за боклук, да види веещите се гащи и сутиени от сергиите, които някога са предлагали най-добрите плодове и зеленчуци от софийските села. Да чува навсякъде „Цигари моля!” нелегално пред очите на полицията.
Старият софийски пазар се бе превърнал в най-голямата миязма на Стара София, макар точно тук да се намират старинни къщи  , с които всяка нормална столица би се гордяла.
Днес на пазара работници разглобяват старите, мърляви щандове, порутени сгради. Отстрани се виждат тук там малки групи мургави търговци на цигари.
До есента най-старото тържище в София трябва да придобие изцяло нов облик - нови постройки за търговците, настилки, канализация, водопроводи, топлопроводи и телефонна мрежа, осветление и видеонаблюдение.

Реконструкцията на Женския пазар ще се извърши на два етапа:
- от ул. "Св. Св. Кирил и Методий" до ул. "Екзарх Йосиф"
- от бул. „Тодор Александров” до ул. „Пиротска” с обща площ 3 856,4 кв. м. и включва паркинг, подземен гараж, ресторант и амфитеатър.
По проект новият пазар ще има:
- Книги, антиквариат, различни видове ресторанти
- Търговска галерия
- Складове в сутерена
- Второ ниво - ателиета на художници, график дизайнери
- Запазване на сегашните характерни стоки: керамика, сечива, резервни домакински части, евтин ресторант
- Места без такси за „баби” с пресни зеленчуци
- Места за периодична търговия - мед, употребявани вещи, празник на цветята
- Подземен паркинг и гаражzoom_sss

Сред нетърговските функции на пазара, включени в проектното предложение, са:
- Социален център, квартален клуб, музей на Женския пазар и района
- Интерактивна кула при входа откъм бул. „Тодор Александров” и авто-реклама при традиционния вход на пазара при ул. „Екзарх Йосиф”
- Малки стени за графити
- Места за световно признати творци, места за сменящи се произведения на изкуството.
- Кула за асансьор за наблюдение на две места при зоната на ресторантите и при търговската галерия
- Информационен център за туристи
- Развлечения - зелен амфитеатър при бул. „Т. Александров” и амфитеатър при покрива на заведенията (летни прожекции, дансинг, детски празници), чешми, водни огледала, тревни площи, места за сядане
- Зелена покривна тераса
- Нови дървета на входа при бул. „Тодор Александров” и при ул. „Св. Св. Кирил и Методий”.zoom_sss

Проектът за обновление на Женския пазар е разработен от спечелилата конкурса фирма "Ателие Серафимов архитекти". Предвидено е да има и две двуетажни сгради с магазини. В едната от тях ще има ресторант с открита тераса. Павилионите ще се запазят, но след нововъведенията ще придобият коренно различен вид. Целта на дружеството е търговските обекти да намалеят като единици, но да се увеличат като площ. В момента техният брой е 104, а след промяната ще бъдат 65. Предвидено е откритите пространства под навесите да се използват за тематични пазари, съобразени с културния календар на столицата.
Паркингът, развлекателните съоръжения като детска площадка и амфитеатър и заведенията за бързо хранене ще се появят в края на втория етап от обновлението на пазара.

Финансиране
Изготвеният проект за реконструкцията на най-старото софийско тържище, което се управлява от общинското дружеството "Пазари Възраждане", е първият проект в столицата, който ще се изпълнява с финансовата подкрепа от европейската инициатива JESSICA. Компанията получи одобрение за финансиране чрез Фонда за градско развитие на София, като по програмата ще бъдат осигурени 80% от средствата, а останалите 20% ще са собствено участие от страна на общинското дружество. Финансирането ще покрие първата част от реконструкцията на пазара, която е между ул. "Кирил и Методий" и ул. "Екзарх Йосиф". В тази цена са включени не само изграждането на пазара и оформянето на пешеходното пространство, а и подмяната на цялата инженерна инфраструктура, която е най-скъпата част от обекта.
Вторият етап от проекта - между бул. "Тодор Александров" и бул. "Стефан Стамболов", е по-сложен за изпълнение, защото предвижда и изграждането на подземен паркинг за около 90 автомобила. За неговото изпълнение "Пазари Възраждане" най-вероятно ще търси партньорство с частен инвеститор. Тъй като самият участък е по-малък, индикативната му стойност е около 5 млн. лв.
 

Още за проекта вижте тук.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1415