АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Бум в производство на плодова ракия
Произведеният твърд алкохол в България по официални данни възлиза на 33 896 350 литра за 2014 г. Данните са съгласно подадените в Министерството на икономиката годишни декларации от производителите на етилов алкохол от земеделски произход, дестилати и спиртни напитки.
Според актуалния регистър по Закона за виното и спиртните напитки, към 11 март 2015 г., у нас има 79 регистрирани производители на алкохол. От отговор на министъра на икономиката Божидар Лукарски на депутатски въпрос, става ясно, че през 2011 г. регистрираните производители са били 99. Не е посочена причината за 20-те процента намаляване на фирмите-производители на алкохол, които са вписани в регистъра на икономическото министерство. Ако се съди по отчетените литри дестилиран алкохол, то намаляването фирмите-производители не се е отразило значително на произведените спитни напитки в периода 2011-2014 г.
Сериозен ръст се отбелязва при производството на плодова ракия. Ако през 2011 г. са били отчетени 87 151 литра, то през миналата година са били произведени 625 356 литра плодова ракия. Промишленото производство на гроздова ракия у нас се изчислява на малко над 8 млн. литра всяка година. Изключение прави 2013 г., когато са били отчетени рекордните 10,6 млн. литра. произведена гроздова ракия. Ръст бележи и производството на водка. Ако през 2011 г. са били произведени 8,5 млн. литра, то през миналата година производството на водка достига близо 9,9 млн. литра. Най-стабилни са нивата при регистрираното производство на джин и на мастика. Годишно се произвежда малко над 1 млн. литра джин и над 3,5 млн. литра мастика. Спад се отбелязва при производството на бренди. През 2011 г. са били отчетени 1,5 млн. литра, докато през миналата произведеното бренди и било малко над 900 000 литра. През 2014 г. са произведени и 3,7 млн. литра българско уиски. Както и още 5,6 млн. литра "други спиртни напитки".
Представената от икономическото министерство статистика не съдържа информация за произведените в домашни условия алкохолни напитки. Според твърдения на представители от браншовите организации на производителите на спиртни напитки, годишно в домашни казани или в нерегламентирани цехове се произвеждат между 40 и 50 млн. литра алкохолни продукти, предимно "домашна ракия". /БГНЕС
Tweet |
|