EUR 1.9558
USD 1.8258
CHF 2.0456
GBP 2.3126
CNY 2.5162
you tube
mobile version

БФБ с нова платформа за заеми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БФБ с нова платформа за заеми

mail17:01 | 20.06.2024прегледи 354 коментарикоментари 0


Българска фондова борса, съвместно с Централен депозитар, обявява най-новата си платформа за заемане на финансови инструменти. Тя ще използва инфраструктурата на търговската система Т7. 

Платформата за заемане на ценни книжа предоставя ново поколение интегрирана услуга на БФБ и Централен депозитар,  която позволява на всички инвеститори да отдават или заемат за  определен период от време финансови инструменти, включени в основните индекси на Борсата. Договорите за заемане са стандартизирани, като страни по тях са настоящите борсови  членове.  

Новата платформа открива още една възможност пред инвеститорите в странатаи цели да увеличи ликвидността на  капиталовия пазар в България. Обезпеченията за заеманите  инструменти са само под формата на парични средства, като  управлението им се осъществява от Централен депозитар.  

„Реализацията на платформата за заемане на ценни книжа е  поредната услуга в портфолиото на Централен депозитар, с която  се стремим да създадем условия за инвеститорите да се възползват  от диверсифицираните предимства на капиталовия пазар в  

управлението на своите активи. Ценим доброто партньорство с БФБ  и вярваме, че платформата ще бъде припозната и използвана  активно от своя старт,“ заяви Васил Големански, изпълнителен  директор на Централен депозитар. 

«Нашата цел е чрез позната и надеждна инфраструктура на  Борсата и Централен депозитар да намалим риска при заемане на  финансови инструменти. Това е от съществено значение за  институционалните инвеститори, които са и основните заематели. 

Обезпеченото заемане на ценни книжа е пряко свързано с активизирането на къси продажби и е основата за развитие на пазар  на деривати», обяви изп. дир. на БФБ доц. д-р Маню Моравенов. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg