АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Българинът получава 331.63 лв., харчи - 311.46 лв.
Общият доход средно на лице от домакинство през декември 2009 г. е 331.63 лв. и спрямо същия месец на 2008 г. намалява с 11.9%, сочат публикуваните днес данни на НСИ. Основната част от този доход на домакинствата се формира от получаваната работна заплата и пенсии. Техният относителен дял в общия доход за месеца е 76.9%. При пенсиите продължава тенденцията на увеличение, която се наблюдава и при направените сравнителни анализи за предходните месеци на тази година, а при работната заплата се регистрира намаление.
На първо място в структурата на общия доход продължава да бъде работната заплата, като основен източник на доход на домакинствата. През декември 2009 г. тя е 164.00 лв. средно на лице от домакинството, което е с 2.3% по-малко спрямо същия месец на миналата година. Относителният дял на работната заплата в общия доход е 49.5%.
Вторият по значение източник на доходи за българските домакинства са доходите от пенсии. Относителният им дял в общия доход се увеличава с 7.4 процентни пункта и съставлява 27.4% от него. През декември 2009 г. спрямо същия месец на предходната година доходите от пенсии нарастват с 20.4% до 90.73 лв. средно на лице от домакинство.
През декември 2009 г. доходите от самостоятелна заетост се увеличават с 5.4% процента спрямо същия месец на миналата година, като достигат 23.54 лв. средно на лице от домакинство. Относителният им дял се увеличава с 0.6 процентни пункта и представлява 7.1% от структурата на общия доход.
Другите доходи от социално осигуряване и социални помощи през декември 2009 г. имат сравнително малко значение за формирането на общият доход на домакинствата. Те намаляват за периода с 78.0%, като достигат 12.81 лв. средно на лице, а относителният им дял се намалява с 11.6 процентни пункта и представлява 3.9% от неговата структура.
През декември 2009 г. относителният дял на паричния доход на домакинствата в общия доход намалява с 0.6 процентни пункта, като достига 97.1% от него.
Общият разход на лице от домакинство през декември 2009 г. е 311.46 лв. и намалява спрямо същият месец на 2008 г. с 3.4%. Най-съществените пера при неговото формиране са разходите за храна и разходите за жилище - енергия, горива и вода и др., които представляват 52.0 % от всички разходи.
Най-съществено перо от бюджета на българските домакинства са разходите за храна и безалкохолни напитки. Като абсолютни стойности те намаляват с 5.1% и през декември 2009 г. са 112.25 лв. средно на лице в домакинството. Относителният им дял в общия разход намалява с 0.7 процентни пункта и представлява 36.0% от него през декември 2009 година.
Разходите за дома (вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане) намаляват от 50.60 лв. през декември 2008 до 49.75 лв. през декември 2009 г. средно на лице от домакинство. Делът им в общите разходи отчита увеличение с 0.3 процентни пункта и достига 16.0% от него през декември 2009 година.
Разходите за здравеопазване нарастват с 13.4% през декември 2009 г. спрямо същия месец на миналата година и възлизат на 15.85 лв. средно на лице.
Делът им в общия разход е 5.1 %, което е с 0.8 процентни пункта повече спрямо същия месец на 2008 година.
Намаляват разходите за транспорт и съобщения с 10.3% и достигат 29.30 лв. средно на лице, а относителният им дял намалява от 10.1% на 9.4%.
Разходите за алкохолни напитки и цигари се увеличават с 1.5 % и през декември 2009 г. те възлизат на 14.81 лв. средно на лице от домакинството.
Техният относителен дял в общия разход е 4.8 %, което е с 0.3 процентни пункта
повече в сравнение с декември 2008 година.
Намаляват разходите за облекло и обувки с 19.8% и през декември 2009 г. те са 9.82 лв. средно на лице. Делът им в общия разход е 3.2%, което е с 0.6 процентни пункта по-малко в сравнение със декември 2008 година.
Потреблението на основни хранителни продукти средно на лице от домакинство през декември 2009 спрямо същият месец на 2008 г. се променя както следва:
- намалява потреблението на: хляб и тестени изделия - от 9.5 кг на 9.2 кг
и олио – от 1.3 л на 1.1 л;
- увеличава се потреблението на: месо – от 3.2 кг на 3.5 кг, прясно мляко –
от 1.5 л на 1.6 л, яйца - от 10 бр. на 11 бр., плодове – от 4.4 кг на 4.8 кг,
зеленчуци – от 2.8 кг на 3.0 кг и картофи – 2.4 кг на 2.5 кг;
- не се променя потреблението на: месни произведения, кисело мляко,
сирене, зрял фасул и захар.
Tweet |
|