АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
България и Унгария – новите производители на гъши пастет
Производителите на пастет от гъши черен дроб в България и Унгария заявиха, че са успели да избягнат най-тежката световна икономическа криза благодарение на ниските заплати и конкурентните цени на храните, пише в. Independent
Двете страни, които сега са най-големите производители на деликатеса след Франция, увеличиха производството си през 2009, за разлика от Франция, където е регистриран рязък спад и в търсенето, се казва в статията „Добри дни на българските и унгарските производители на пастет”.
Франция е най-големият производител и потребител на гъши черен дроб, тъй като това е част от националното културно и гастрономическо наследство. Страната произвежда годишно повече от 20 000 тона.
Продукцията в България и Унгария все още е само около една десета от френската, но бързо се увеличава.
Тази година България ще увеличи производството между 5 и 10 % или 2100 - 2 200 тона. Борис Стоименов, председател на Съюза на птицевъдите в
България казва за изданието, че българските производители са били засегнати много повече от сушата и недостига на зърно, отколкото от финансовата криза.
Пламен Челебиев, собственик на фирма "Волекс", признава , че е оцелял благодарение на четири пъти по-ниската цена на труда в сравнение с тази във Франция.
България и Унгария имат и друго предимство, защото отглеждат птиците в колективни клетки за разлика от Франция.
Кризата във Франция накара България и Унгария да търсят нови пазари в Русия, Украйна, Югоизточна Азия и Близкия изток, като увеличиха продажбите си на птиче месо, яйца и дори перушина, пише изданието.
Tweet |
|