EUR 1.9558
USD 1.8202
CHF 2.0186
GBP 2.3067
CNY 2.5044
you tube
mobile version

България се нуждае от 35 индустриални парка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България се нуждае от 35 индустриални парка

mail08:10 | 01.07.2024прегледи 258 коментарикоментари 0


Малка е вероятността да видим ново удължаване на програмата за индустриалните паркове в България по Механизма за възстановяване и устойчивост. Изпълнението на инвестициите по нея трябва да се случи не по-късно от 30 юни 2026 г., а при ново забавяне вероятно ще видим сериозни финансови корекции.

Това бяха думите на служебния министър на иновациите и растежа (МИР) доц. д-р Росен Карадимов, казани в Индустриален и логистичен парк - Бургас, за да се запознае с проекта за разширението му, който е един от 11-те одобрени за финансиране по програмата към момента. 

Министър Карадимов добави, че разчети на управляваното от него ведомство показват, че България има нужда от около 35 индустриални парка.

"Реиндустриализацията на България е ключов елемент от възстановяването на страната. Лично моята амбиция е Министерството на иновации и растежа да има ключова роля този процес. Именно поради тази причина програмата за Индустриалните паркове в страната беше приоритизирана в рамките на министерството. Приоритизирана с бързи срокове, въпреки тяхното годишно забавяне преди това, с ясни критерии и надежда, за това, което ще се реализира“, каза служебният министър на иновациите и растежа.

Той добави, че министерството разполага с няколко инструмента, с които може да подпомага процесите на реиндустриализацията.

"Преди десетина дни Министерски съвет прие новата стратегия на Българската банка за развитие. В стратегията на банката, която беше готвена на ниво междуведомствена комисия от седем министерства, всички работодателски организации, двата национални представени синдиката и сдружението на общините, участието на ББР в реиндустриализацията на страната беше изведено като приоритет.

Друг инструмент в рамките на МИР е Българската агенция за инвестициите, която издава приоритетни сертификати на инвеститорите, които отговарят на определени условия. Тези сертификати дават огромни потенциални възможности. Възможности за подпомагане дава и Фондът на фондовете.

По него предстои отварянето на програмата за Фондове за градска устойчивост и развитие, която програма също има грантови схеми за изграждане на индустриални паркове“, каза още министър Карадимов.  

Той определи развитието на индустриалните паркове в страната като могъщ икономически локомотив и като привлекателно място за инвестиции, от които България се нуждае. "Именно чрез индустриалните паркове се преодоляват и регионалните диспропорции. Това е изключително важна тема за Северна България", заключи Росен Карадимов. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1461