АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
България се пренасочва към бялата роза
Бялата маслодайна роза /Rosa alba L./ е подходяща за биологично производство. Тя може да се отглежда не само в Казанлъшкия регион, но и в полупланинските райони, каза директорът на Института по розата и етеричномаслените култури доц. Васил Базитов.
Бялото цвете в миналото е заемало 20-30 на сто от площите, засадени с маслодайни рози. Тя е по-устойчива спрямо гъбните болести, по-малко е взискателна към почвите, и в сравнение с червената роза, е по-издръжлива на ниски температури.
В момента в звеното към Селскостопанска академия се работи за създаване на нови сортове, които да станат не само носители на нови аромати, но и да са подходящи за сушене на цвета. Сушеният цвят се използва в хранително-вкусовата промишленост - в млечни продукти /кисело мляко, сладоледи/, чай и др., влага се в хомеопатични средства, а воден екстракт от венчелистчетата има доказани антибактериални и антигъбични свойства.
В Института в Казанлък е създадена колекционна градина с образци от бяла маслодайна роза на площ от 5 дка, която е единствена по рода си в България. На практика по този начин са обхванати всички клонове от бяла маслодайна роза, разпространени в Розовата долина.
В нашата страна се отглежда основно розата от вида Rosa damascena var. trigintipetala /Dieck/ Koehne /червена маслодайна роза/. Освен нея, в Института в Казанлък, се поддържа колекция от 40 произхода и колекционни номера и от други видове маслодайна роза, които служат главно в селекционната работа,
каза още доц. Базитов.
Маслото от бялата маслодайна роза, което през последните години стана хит в Япония, е панацея за организма. Учени от Страната на изгряващото слънце са доказали, че ценните му съставки имат тонизиращо действие и удължават човешкия живот. Тъй като рандеманът при бялото цвете е двойно по-нисък, ароматният елексир от него е и двойно по-скъп. Любопитен момент е, че освен в скъпата козметика и парфюмерия, маслото от бяла роза се използва и в хранително-вкусовата промишленост.
Например в Япония от него се произвеждат специални бонбони. Изследванията на специалистите са доказали, че те премахват лошия дъх в устата и действат като естествена виагра.
Не случайно японците обявиха 2 юни за Ден на розата. Инициативата е на Хироши Харада, който е дългогодишен вносител на българско розово масло в азиатската държава. По думите му
тази дата е избрана, тъй като на неговия език 2 юни звучи като "ро дзу", което много се доближава до името на красивото цвете.
Пазарната цена на розовото масло ще е над 6 000 евро за килограм, а печалбата на розоварните ще се движи около 500 евро, смята Наташа Ковачева, директор на Института за розата.
България, следвана от Турция, е световен лидер в производството на розово и на лавандулово масло.
Розата е символ на България, тя е и наше лого. Производството на рози и розово масло е въпрос и на
национално самочувствие. Затова радостта ни бе голяма, когато миналата година стана ясно, че Европейската комисия няма да предприема законодателна инициатива, която да ограничи влагането
на розово или лавандулово масло в козметичните продукти.Тогава уверение за това даде и Европейският комисар по здравеопазването Тонио Борг.
Данните сочат и че няма да има проблеми с розопроизводството, а по отношение на това дали да се увеличи добивът, всичко е въпрос на търсене и на пазар, коментират експертите. източник:БТА. /АМ/
Tweet |
|