EUR 1.9558
USD 1.8180
CHF 2.0126
GBP 2.3097
CNY 2.4996
you tube
mobile version

Българска следа в Зеления квартал на Виена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българска следа в Зеления квартал на Виена

mail17:45 | 08.04.2016прегледи 804 коментарикоментари 0


Бивше летище в североизточните покрайнини на Виена се използва за тестването на технологии, които биха могли да направят градовете по-енергийно ефективни. Днес, близо две години след  старта на проекта, летището е превърнато в малък град. Може би първият по рода си, изграден така, че учени и урбанисти  да почерпят опит и да разберат как сгради, възобновяеми енергийни източници, местни електроразпределителни мрежи, както и цялата мрежа, могат да оптимизират взаимодействието помежду си, за да повишат ефективността си и да намалят общото потребление на енергия. Известен като "Асперн – Градът край езерото", този нов дом на технологиите може да се окаже изключително важен модел за всички останали градове в битката с промените на климата предвид факта, че градовете консумират 75% от световната енергия и генерират 85% от парниковите газове.

С площ от 240 хектара, Асперн е един от най-големите проекти за градско развитие в Европа. Към момента той включва около 3420 жилища, част от училищен кампус, общежития и изследователски център за анализ на нови производствени технологии. До 2028 г. е планирано там да са открити 20000 работни места,  да има около 8500 жилища, да функционира търговски колеж, като всички те са на разстояние 25 минути път с метрото от центъра на Виена и на 28 минути пътуване с влак до централната гара на Братислава, Словакия.

Измерване на градската енергийна ефективност

Асперн не е просто поредният голям проект за недвижими имоти. Това, което го отличава от десетки други големи проекти по света, е съвместното предприятие (джойнт венчър) на стойност 40 милиона евро, създадено специално за изграждането му. В него участват  град Виена, компаниите за комунални услуги Wien Energie и Wiener Netze, както  и Siemens - единственият индустриален партньор в проекта. В рамките на специалния изследователски  проект Siemens Corporate Technology и направленията Енергиен мениджмънт и Сградни технологии на компанията работят в Асперн за тестване на интегрирането на технологии, които подпомагат енергийната ефективност и устойчивото градско развитие.

По мащабния проект работи и Центърът за иновации в сградните технологии на Siemens България. Екипът е ангажиран с реализиране на проекта в областта на стайното регулиране – Total Room Automation. За целта българските инженери ще разработят нови темплейти, съобразени с изискванията на клиента. Те ще направят и графичната визуализация, като за целта ще използват най-иновативния продукт на Siemens  в сферата на сградната автоматизация – платформата Desigo CC, в чието разработване българските инженери също имат значимо авторско участие.  Първата сграда, по която Център за иновации на Siemens България работи, е училище в „зеления” квартал. Екипът ще програмира управлението на отоплението, качеството на въздуха в стаите, осветлението и щорите, като то трябва да е съобразено с 28 различни типа стаи. Помещенията в сградата ще бъдат общо 351, разпределени в 41 контролера. Във връзка с тази задача българските специалисти вече разработиха апликации, които са съобразени с графика на учебните часове и паузите, така че да бъде осигурен максимален комфорт по време на учебните занятия.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Елин Пелин: Логистичен център в периферията на София

06:58 | 07-08-24 | 5