АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Българска следа за чушките в Европа
Людмил Хайдутов, сп. Меню
На 3 март тази година в Будапеща беше открит вторият, след този в горноряховското село Драганово, паметник на българските градинари. Защо това се случи в Унгария се обяснява от историята. През XIX век гурбетът е обичаен начин на живот у нас, който не подминава и бахчеванджиите (от бахча - зеленчукова градина). Те намират препитанието си извън Османската империя във Влашко, Сърбия, Австрия и Унгария, където правят първите големи насаждения от чушки, картофи, домати и други зеленчуци. Тази миграция продължава чак до 50-те години на миналия век, а в будапещенските хали все още има сергии, на които зарзаватът е отгледан от потомци на българските градинари. Освен двата монумента, един от музеите в град Лясковец също е посветен на техните знания, умения и история. Градът не е избран случайно. Именно от Търновския край тръгват на запад най-много зеленчукопроизводители. Интересно е, че занаятa го научават от гърците около Цариград още през XVIII век, като успешно го пренасят по нашите земи.
Последната дори може да се измерва, макар и доста субективно. Мерната единица се нарича сковил и горе-долу отговаря на 18 микрограма капсаицин (алкалоидът, който дава лютото на чушката) на грам зеленчук. В момента за първото място по сковили си съперничат два сорта - единият от остров Тринидад, а другият от Южна Каролина. Реално тези екстремни чушки нямат кулинарно приложение, защото и най-малкото парченце може да обрече гозбата на неопитваема парливост. Всъщност лютото не е вкус, а реакция на болка, предизвикана от капсаицина. Чувството на удоволствие идва от отделения от хипофизата ендорфин, който маскира болката, както и от мощния адреналинов щурм, който подготвя организма за активна борба със зеленчуковия враг.
Удивително е как един зеленчук, с който така сме свикнали и уж познаваме, крие толкова много интересни истории и факти. А сега си представете какво би могло да стои зад всеки един продукт, който използваме в кухнята. Нима наистина има хора, които смятат готвенето за скучно?Tweet |
|