АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Българската тъмна бира става все по-качествена
Иван Рашев
Все повече българи предпочитат тъмното пиво, разкри Ивана Радомирова, главен секретар на Съюза на пивоварите в България при откриване на Есенния Бирен Салон.
Българските пивовари се ориентираха към производството му преди няколко години и в момента то заема около 7-8% от продажбите на бира у нас.
Изборът измежду тъмните бири на Каменица, Столично, Шуменско, Ариана и Ломско пиво изцяло зависи от потребителя и кои вкус най – много ще му допадне, като цената не е от голямо значение. Стремежа на родните производители е увеличаване на продажбите на предпочитаното тъмно пиво през зимата.
Организаторите се бяха погрижили да има богат избор от родно произведени бири с тъмен цвят сред археологическите останки на античния амфитеатър на хотел Арена ди Сердика. Рудолф де Лууз Корсварем, генерален секретар на "Пивоварите на Европа" разкри, че бира се произвежда повече от 6000 години. Самият той има в кабината си в Брюксел египетска рецепта за производство на бира датираща от времето на Клеопатра.
Характерните черти на тъмната бира
Тя е с по - плътен и ясно изразен карамелен и кафеен малцов вкус.
При производството й се използва препечен малц, което й придава златно-тъмен цвят.
Тъмното пиво се налива по-бавно, като пяната не трябва да излиза извън ръба на чашата.
“За да усетите вкуса на тъмното пиво, консумарайте го с шоколад”, препоръча на гостите на Есенния бирен салон Рудолф де Лууз Корсварем.
Tweet |
|