АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Български консерви на изложение в Прибалтика
15:10 | 09.09.2024 405 коментари 0
Български производители представиха на консервирани продукти в Riga Food
2024 - най-големият търговски панаир на хранително-вкусовата промишленост в
Балтийският регион.
Кипсала се превърна в отправна точка за вълнуващо пътешествие сред вкусовете
на различни страни и индустрията за преработени храни, напитки, сладкиши, вегански,
функционални и органични продукти. Последните си иновации, технологии за производство и презентации на най-новите си
продукти представят повече от 420 фирми-изложителки от над 30 държави и 12
национални щанда с компании от Латвия, Литва, Армения, България, Грузия, Мексико,
Молдова, Италия, Канада, Словакия, Испания и Украйна. Българското участие се
организира от Асоциация „Традиционни български консерви“, с подкрепата на
Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие“. На българския щанд се представиха 5 родни компании, членове на Асоциация
"Традиционни български консерви". Това са „Балкан Агрикалчарал“ ЕООД, „Дерони“
ООД, „Фрукто Сливен“ АД, „Харвеста“ ЕООД и „Bulgarian Wild Mushrooms“ Ltd. "Щастливи сме, че можем да покажем в Рига някои от най-изявените родни
производители. На нашия щанд бяха представени типични за България продукти и
сме сигурни, че вкусът и качеството, ще се харесат на посетителите на изложението. Тридневният панаир в Кипсала бе чудесен начин професионалистите да видят какво
предлагат основните производители и международните компании, да обсъдят
възможности за сътрудничество и да открият нови вкусове“, каза Димитър Ангелинов –
председател на Асоциация „Традиционни български консерви“. Богатото разнообразие от продукти, събрани на едно място, може да се открои
високото качество на родните консервирани храни, които подчертават неповторимия
вкус на българските плодове и зеленчуци и традиционни рецепти, без аналог, смята
организационния секретар на асоциацията Антоанета Божинова. „Българският пазарен
дял на консервирани плодове и зеленчуци има потенциал да се разшири в този регион
на Европа и усилено ще работим затова през следващите три дни“, подчерта още г-жа
Божинова. Тридневното изложение бе съпътствано от почти 60 различни събития -
състезания, фокусирани върху качеството на храната, конкурси за майстор-готвачи,
вълнуващи дискусии, информационни семинари, презентации и дегустации на
различни продукти. На Riga Food имаше специална сцена за иновации и нови вкусове,
разработени от компании и учени. За първи път посетителите можаха да опитат чипс
от кисело зеле и лимонада от кисели краставички, безкофеиново кафе от жълъд и
глухарче, крекери от елда, шоколад с тиквени семки, веган кнедли без глутен и дори
екологично чиста керамика от трици, цветни стриди и ледникова вода. В поредица от
дискусии за актуалните тенденции, с провокативното име Innovation Craze, изявени
експерти от хранително-вкусовата промишленост говориха за различни
проблеми, недостатъци и крайно необходими подобрения в индустрията за
преработени храни и консумацията. Специални събития бяха посветени на
етикетирането на хранителните стойности, безглутеновите храни, алтернативните
източници на протеини, опаковките и устойчивостта, хранителните отпадъци и
забравените храни. Състезания за готвачи, чираци и сладкари, за коктейли, сервитьори
и печене на торти също бяха част от богатата програма на форума.
Tweet |
|
Още от рубриката
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg