АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Български сортове пшеница в Турция
Българските сортове пшеница "Аглика" и "Ивета" са претенденти да спечелят приза "Златен клас" в Турция. Това съобщи в Деня на отворените врати в Добруджанския земеделски институт Кемал Мехмед, търговски директор на дружеството "Тарар ун вегда", което по думите му поддържа контакти с повечето български научни институти в земеделието.
В голяма конкуренция с френски, италиански, унгарски и руски сортове, пшениците, селектирани в Добруджанския земеделски институт, дават високи добиви в Турция. В опитни полета в областта Коня при поливни условия от "Аглика" са ожънати по 1050 килограма от декар, посочи Мехмед. По думите му при стандартни изпитвания "Аглика" и "Ивета" са дали между 780-830 килограма от декар, а при масово производство не по-малко от 550 килограма от декар. Българските сортове са устойчиви на болести, на суша и ниски температури и успешно се адаптират и в Анадола, и в Тракийската низина, коментира търговският директор пред журналисти. Той добави, че до пет години български пшеници ще се сеят във всички географски области на Турция и ще бъдат отглеждани на милиони декари.
България от своя страна може да почерпи опит от Турция в отглеждането на нахут, който е богат на протеини и се смята за храната на бъдещето, каза Кемал Мехмед. Той посочи, че от новата стопанска 2013-2014 година ще предложат на института два високопродуктивни турски сорта нахут.
Tweet |
|