АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Българските билки - лидери на пазара
Българските износители на етерични масла набират сила в пазарната реализация на нетрадиционни за бранша продукти. Кориандър, резене, маточина и лайка са сред най-перспективните култури, за които родните производители намират пазари.
Резене
Интересът на земеделските производители у нас да отглеждат резене е свързана с факта, че това е многогодишно растение, сертифицира се като био и се получават субсидии за него. За биорезене субсидията е 100 лв/дка, защото отглеждането му е трудно само с разрешените препарати. За отглеждане на конвенционално резене няма субсидиии и производителите трябва да разчитат само на пазарната цена. Културата почти не се потребява в България, но има добри пазари в чужбина – Германия, Гърция, Франция. Търсят се предимно семена биорезене за чай и се смесва с други билки. Маслото от резене е много ароматно, мирише на анасон и в Гърция го използват във фармацевтичната индустрия и за производство на прочутата им анасонова ракия. Конкуренция на нашите производители са колегите им в Балканските държави, Украйна, Русия. „Пазарът за културата не е особено стабилен. Миналата година имаше висока реколта и дори в момента разполагаме с добри наличности. През последната пазарна година изкупната цена на конвенционално резене бе 1,50-1,80 лв./кг, а биопроизводството достига и над 3 лв.“, разказва Пламен Генчев, управител на русенската фирма, която се занимава с производство на зърнени и маслодайни култури. Етеричното масло от резене на едро се продава от 150 до 350 лв. /л в зависимост от качеството.
Кориандър
Кориандърът се засява все повече у нас. През последния пазарен сезон цената на кориандъра претърпя сериозно движение надолу – от 1200-1300 лв. за тон заготвен кориандър до 800-900 лв. на тон. Цялото производство в страната е от около 15- 17 хиляди тона и се изнася за Индонезия, Шри Ланка, Малайзия, Индия. Тези страни също произвеждат, но качеството на нашата стока е по-добро.
Лайка
В момента се търси сорт „Римска лайка“, но според директора на Института по розата и етерично-маслените култури (ИРЕМК) доц. Георги Чаушев за родните климатични условия най-подходящ е българският сорт „Лазур“. Той има много добри количествени и качествени показатели по отношение на добива на масло. Културата е предпочитана от земеделските поризводители, тъй като е лесна за отглеждане и гарантира добри добиви – от 1.5 т до 2 т цвят на декар, а приходите са около 1 000 лв/дка.
Маточина
При маточината се търси сорт „Мелиса“, който също е на ИРЕМК и е подходящ за производство на етерично масло. Доц. Чаушев отбелязва, че разходите през първата година за отглеждането на маточина са между 600 и 1200 лв., през следващите години са около 200 лв. Силно се търси немският сорт „Клевенберг“, но той има по-ниско съдържание на масло в сравнение с „Мелиса“./Агрозона
Tweet |
|