АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Българско вино в Хюстън
България има потенциала да произвежда едни от най-добрите вина по света. Американският град Хюстън в щата Тексас, има шанс сам да прецени това благодарение на организираната в него Седмица на храната и виното, която започна в понеделник. 15 български винопроизводители планират да отидат в Хюстън, за да покажат какво умеят с разнообразие от добре познати на Запад, но и местни сортове грозде като мавруда, широката мелнишка лоза и най-често садения в България бял десертен винен сорт димят, пише Houston Chronicle, цитиран от агенция Фокус.
„Наистина имам страст да откривам нови неща. България произвежда повече вино от много страни по света, а и го прави от векове“, заяви Констанс МакДерби – организатор на събитието.
Шест хилядолетия. Как знаем? Защото повечето древни златни реликви, които са били открити в страната показват дълбоко вкоренена винена култура. Преди Желязната завеса да падне, българите произвеждат огромно количество вино годишно благодарение на правителствените субсидии. Повечето от това вино обаче е евтино.
В момента индустрията се съживява и преоткрива в постсъветската епоха. Каймакът изплува на върха и най-добрите винари днес показват продукцията си в Хюстън .
Българите ще проведат дегустации, като в събота те ще проведат среща с потенциални вносители и дистрибутори от САЩ.
Tweet |
|