АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Българско птиче месо за Аржентина
България получи одобрение на сертификата за износ на термично обработени птичи продукти в Аржентина, като процедурата бе стартирана през 2019 г. Това стана ясно по време на среща между министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и министъра на земеделието, животновъдството и рибарството Луис Бастерра в Буенос Айрес. Министър Танева получи уверение от своя колега, че България ще получи одобрение и на сертификата за прясно птиче месо възможно най-скоро.
По време на срещата двамата министри подписаха декларация за сътрудничество в областта на земеделието и насърчаване на двустранната аграрна търговия. ,,Аграрният отрасъл е ключов и за двете страни. България е световен лидер в производството на лавандула. Българското розово масло е с най-доброто качество на световния пазар. Имаме потенциал в тези сектори да увеличим стокообмена“, заяви министър Танева и допълни, че около 30 % от производството на сирене в страната ни е насочено за износ. България изнася предимно растения, използвани в парфюмерията и медицината, шоколад и временно консервирани череши. Най-значителен внос от Аржентина имат суровите фъстъци.
Десислава Танева и Луис Бастерра обсъдиха и изградената противоградова защита на територията на Аржентина и нейната ефективност. Министър Танева информира, че в България се работи за въвеждане на противоградова защита чрез самолетен способ и се водят разговори с бранша в тази посока.
Министрите на България и Аржентина изразиха готовност за научно-техническо сътрудничество в областта на биоземеделието между Селскостопанска академия и Националния институт за селскостопански технологии (INTA).
Tweet |
|