АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Българско сирене атакува украинския пазар
Българското сирене и кашкавал бяха представени на откритото в Киев международно изложение на храни World Food, което ще продължи до 30 октомври, съобщи дирекция "Международни отношения, връзки с обществеността и протокол" на министерството на земеделието и храните.
Участието на българската продукция се реализира с помощта на Асоциацията на млекопреработвателите в България, които съвместно с Кипърската асоциация на говедовъдите участва в проекта на Европейския съюз "Европейско сирене, моля" (EU Cheese Please). Целта на проекта е да се представят на украинския пазар 5 вида европейски сирена - българското бяло сирене и кашкавал и кипърските сортове халуми, анари и кефалотири.
Проектът се финансира от Европейската комисия, България, Кипър, Асоциацията на млекопреработвателите в България и Кипърската асоциация на говедовъдите и има за цел да рекламира български и кипърски сирена в Русия и Украйна. Той е част от приоритетната за ЕС ос за промоция на европейски земеделски продукти в трети страни. Това е и първата многонационална програма с българско участие.
Българските и кипърските сирена бяха представени на специална презентация, на която бяха изнесени доклади на експерти в сферата на хранително-вкусовата промишленост от Украйна, България и Кипър. За качествата на сиренето говори проф. Мария Балтаджиева, член-кореспондент на БАН, технолог по млякото и млечните продукти. В края на презентацията всички гости бяха поканени да дегустират българските и кипърските сирена и да опитат различни ястия, приготвени с тях.
Tweet |
|