EUR 1.9558
USD 1.7809
CHF 2.0785
GBP 2.3345
CNY 2.5253
you tube
mobile version

Бюджетът да задвижи спрените ОП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бюджетът да задвижи спрените ОП

mail09:40 | 08.08.2014прегледи 901 коментарикоментари 0


Трябва да започне плащане от бюджета, за да се задвижат програмите. Ние затова поискахме актуализация на бюджета. Надявам се скоро да отпушим Оперативна програма Околна среда. Имаме уверение, че плащанията ще дойдат. Но ние трябва да имаме един ресурс, който да го представим и ЕК да започне разплащанията.

Това каза пред Нова телевизия вицепремиерът в служебното правителство Илияна Цанова, която отговаря за еврофондовете.

По въпроса дали предишният регионален министър Десислава Тарзиева е издала строително разрешение за Южен поток в района на Паша дере Цанова отговори, че това решение няма как да бъде обжалвано от сегашното правителство. Това може да стане по два начина, които са коментирани вече в служебния кабинет, поясни Цанова. Първата е да се обжалва предварителното решение. Като това може да направят лица като НПО-та, общини. Втората – в 14 дневен срок да се обжалва изпълнението пред ВАС – като отново не може да го направи МС, а лица от НПО, общини и пр.

Цанова даде пояснения и за спрените пари по Оперативни програми. Формално имаме спряна ОП Околна среда от февруари, няма плащания които се извършват от националния фонд. Искам да разбера каква е причината за това, защото това не е просто решение. Има спрени пари за строителните фирми. А ако ние не бяхме спрели с тези разплащания, рискът да загубим парите от Европа щеше да бъде минимален. Сега дори да ги загубим като европейски пари , бюджетът ще ги даде. Имаме 800 млн. лв. дефицит, от който 500 млн. лв. са задълженията към строителите, заяви Цанова.

Кабинетът Орешарски е спрял всички плащания по цялата програма ОПРР, каза вицепремиерът. Официално от ЕК твърдят, че са спрени 2 оси – градска инфраструктура и туристически услуги. Като служебен вицепремиер Цанова сега разбрала, че национален фонд е спрял плащания. Днес имам среща с тях и ще разбера за какво става дума, обясни тя.

За 10-те млрд. евро, предвидени до 2020 година, Цанова поясни, че те ще бъдат усвоявани от европейските структурни фондове като се изпълняват 7 програми. Ние имаме още 4 източници на средства – директни плащания в земеделието. Общата рамка е почти 16 млрд. евро. Как ще ги използваме – хубавото е че европейските програми се изпълняват по много стриктни правила, коментира тя.

70% от публичните инвестиции в общините се извършват от европейски пари. Основният двигател на растежа идва от европейските фондове.Ако се усвоят парите ще има много по-добра градска среда, много по-добро образование. Има пари за квалификация на безработни. Абсолютно всеки от нас се възползва директно или индиректно от тези средства. Ще продължим строежа на метрото, на магистрала "Хемус", на трети лот на "Струма", каца Цанова.


Тагове: бюджет, ОП
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 1392