АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
В България се внася най-некачественото месо
Оборотът ми се вдигна след като започнаха дебатите за БДС, казва собственикът на фирма „Джиев” в интервю на Светлана Трифоновска специално за biolife.bg
Благо Джиев е един от най- големите производители на охладено и замразено пилешко месо, яйца, колбаси и деликатеси в страната. Фирма „Джиев” e създадена през 1996 г. Тогава Благо Джиев става собственик на Птицекомбината в Костинброд . В него работят над 300 души. Предприятието е построено върху 130 хил кв. м площ.
Постигнат е напълно затворен цикъл на производство от добива и преработката на фуража до отглеждането на родители бройлери, люпилня, центрове за отглежане на бройлери, птицекланица, колбасараски цех и свинеферма. Компанията разполага с 12 собствени и 10 представителни магазини в столицата. Тенденцията е да се разширява магазинната мрежа и в останалите градове на страната.
Фирмата залага на 100% собствена суровина, а отличителната черта на продуктите е натуралният им вкус. Компанията е многократен носител на Златната награда на петте континента за качество и перфектност, Международна награда за качество и превъзходство, Международна награда за технология и качество и др.
- Господин Джиев, много ваши колеги не са съгласни да се въведе БДС/ Български държъвен стандарт/ и върху месните продукти, защо според вас?
- Лично мен БДС не ме притеснява ни най- малко, защото аз не работя с месо на 20 г..., а със собствено произведена суровина. В България се внася най-големия боклук, който се произвежда в света.
- Защо се внася, защото няма българско месо или по друга причина?
- Защото им излиза евтино. Защото има търговска мафия, която съсипва всичко. Ще ви покажа статистика с цените от началото на годината, от която ще се хванете за главата. През зимата в Германия птичето месо беше 2,2 евро за кг, във Франция също, а в България 1,1 евро?! Е, кажете ми какъв е този свободен пазар, след като България внася пилешко от същите тези държави, а вместо стоката да е по- скъпа, е по- евтина.
- Да не би това пилешко да е от нелегалното китайско, което преди години влизаше в България като американско?
- Смятам че това месо или не е произведено в Германия, или е извън всякакви стандарти и е некачествено или просто е извън сроковете за годност. Това смятам, че е причината
- Но нали в България все пак птицевъдството не е така унищожено както другите сектори на месопроизводството?
- България произвежда птиче месо, но ние производителите сме подложени на кръстосан огън. Нашата цена е губеща, защото ни притиска вноса. Аз виждам че в условията на пазар без граници е трудно да се контролира, но все пак трябва да се проверяват по – прецизно големите доставчици.
- Ако се въведе БДС на месните продукти, българските производители на месо ще спечелят ли?
- Ще спечелят всички, само ще загубят търгашите, които внасят евтиното месо и преработвателите, които разчитат на евтини технологии.
А у нас на пръсти се броят преработвателите, които работят с българско месо. Всичко останало работи с химия, която влиза отвън. Като течният пушек например.
- Те твърдят, че той не бил безвреден, защото опушването било канцерогенно?
- Естественият пушек бил канцерогенен, а химията не била така ли! Това е демагогия. Всички научни изявления се правят заради нечии интереси. Какво значи течен пушек. Самото наименование е абсурдно хем пушек, пък течен, лъскаво, но химия.
А ако БДС се въведе, наистина ще спечелим всички. Първо този, който иска да произвежда и преработва качествено месо. Ще спечели и туризма, защото ще има възможност да предложи по - автентична българска храна, с местен аромат и вкус. Още преди 18 години, като гледах накъде вървят нещата съм казвал, че ще дойде време, когато един гостенин от чужбина ще влезе в български ресторант и ще му сервират шопска салата с турски домати и американски пилешки бутчета, които в САЩ са ги обявили за отпадък. Там не се консумират, защото в процеса на отглеждането химичните токсини се отлагат в тях. Калкулацията си правят само на бялото месо, а после продават на такива като нас бутчетата по 50 цента.
- Не се ли изкушавате за бърза печалба с евтино месо?
- Преди години един преработвател дойде да ми предложи да сложим ваните с химикалите, да обработваме месото, което аз произвеждам и по този начин той да изкупува почти цялото количество месо, което произвеждам. Аз му отговорих, че такава технология няма да приложа. Да се разчуе, че работя по такъв начин и да се чудя как да гледам после хората в очите. Само ти си останал в цялата държава, който не ползва новите технологии, и няма да устискаш, предупреди ме той.
- Сега, когато се повдигат въпросите за качеството чувствате ли се удовлетворен?
- Все още е рано, въпреки че когато преди две години за първи път се повдигна въпроса за качеството на храните на мен значително ми се вдигна оборота, без да си правя реклама.
Tweet |
|