EUR 1.9558
USD 1.7217
CHF 2.1051
GBP 2.2776
CNY 2.3593
you tube
mobile version

В България се внася най-некачественото месо

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В България се внася най-некачественото месо

mail14:07 | 31.07.2010прегледи 2608 коментарикоментари 0


Оборотът ми се вдигна след като започнаха дебатите за БДС, казва собственикът на фирма „Джиев” в интервю на Светлана Трифоновска специално за biolife.bg

 

Благо Джиев е един от най- големите производители на охладено и замразено пилешко месо, яйца, колбаси и деликатеси в страната. Фирма „Джиев” e създадена през 1996 г. Тогава Благо Джиев става собственик на Птицекомбината в Костинброд . В него работят над 300 души. Предприятието е построено върху 130 хил кв. м площ.
Постигнат е напълно затворен цикъл на производство от добива и преработката на фуража до отглеждането на родители бройлери, люпилня, центрове за отглежане на бройлери, птицекланица, колбасараски цех и свинеферма. Компанията разполага с 12 собствени и 10 представителни магазини в столицата. Тенденцията е да се разширява магазинната мрежа и в останалите градове на страната.
Фирмата залага на 100% собствена суровина, а отличителната черта на продуктите е натуралният им вкус. Компанията е многократен носител на Златната награда на петте  континента за качество и перфектност, Международна награда за качество и превъзходство, Международна награда за технология и качество и др.

- Господин Джиев, много ваши колеги не са съгласни да се въведе БДС/ Български държъвен стандарт/ и върху месните продукти, защо според вас?

- Лично мен БДС не ме притеснява ни най- малко, защото аз не работя с месо на 20 г..., а със собствено произведена суровина. В България се внася  най-големия боклук, който се произвежда в света.

- Защо се внася, защото няма българско месо или по друга причина?

- Защото им излиза евтино. Защото има търговска мафия, която съсипва всичко. Ще ви покажа статистика с цените от началото на годината, от която ще се хванете за главата. През зимата в Германия птичето месо беше 2,2 евро за кг, във Франция също, а в България 1,1 евро?! Е, кажете ми какъв е този свободен пазар, след като България внася пилешко от същите тези държави, а вместо стоката да е по- скъпа, е по- евтина.

- Да не би това пилешко да е от нелегалното китайско, което преди години влизаше в България като американско?

- Смятам че това месо или не е произведено в Германия, или е извън всякакви стандарти и е некачествено или просто е извън сроковете за годност. Това смятам, че е причината

- Но нали в България все пак птицевъдството не е така унищожено както другите сектори на месопроизводството?

- България произвежда птиче месо, но ние производителите сме подложени на кръстосан огън. Нашата цена е губеща, защото ни притиска вноса. Аз виждам че в условията на пазар без граници е трудно да се контролира,  но все пак трябва да се проверяват по – прецизно големите доставчици.

- Ако се въведе БДС на месните продукти, българските производители на месо ще спечелят ли?

- Ще спечелят всички, само ще загубят търгашите,  които внасят евтиното месо и преработвателите, които разчитат на евтини технологии.

А у нас на пръсти се броят преработвателите,  които работят с българско месо. Всичко останало работи с химия, която влиза отвън. Като течният пушек например.

- Те твърдят, че той не бил безвреден, защото опушването било канцерогенно?

- Естественият пушек бил канцерогенен, а химията не била така ли! Това е демагогия. Всички научни изявления се правят заради нечии интереси. Какво значи течен пушек. Самото наименование е абсурдно хем пушек, пък течен, лъскаво, но химия.
А ако БДС се въведе, наистина ще спечелим всички.  Първо този, който иска да произвежда и преработва качествено месо. Ще спечели и туризма, защото ще има възможност да предложи по - автентична българска храна, с местен аромат и вкус. Още преди 18 години, като гледах накъде вървят нещата  съм казвал, че ще дойде време,  когато един гостенин от чужбина ще влезе в български ресторант  и ще му сервират шопска салата с турски домати и американски пилешки бутчета, които в САЩ са ги обявили за отпадък. Там не се консумират, защото в процеса на отглеждането химичните токсини се отлагат  в тях. Калкулацията си правят само на бялото месо, а после продават на такива като нас бутчетата по 50 цента.

- Не се ли изкушавате за бърза печалба с евтино месо?

- Преди години един преработвател дойде да ми предложи да сложим ваните с химикалите, да обработваме месото, което аз произвеждам  и по този начин той да изкупува почти цялото количество месо, което произвеждам. Аз  му отговорих, че такава технология няма да приложа. Да се разчуе, че работя по такъв начин и да се чудя как да гледам после хората в очите. Само ти си останал в цялата държава, който не ползва новите технологии, и няма да устискаш, предупреди ме той.

- Сега, когато се повдигат въпросите за качеството чувствате ли се удовлетворен?

- Все още е рано, въпреки че когато преди две години за първи път се повдигна въпроса за качеството на храните на мен значително ми се вдигна оборота, без да си правя реклама.
    


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg