АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
В България се прави бира от тиква
От Института по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанската академия са разработили пиво с тиква по проект „Традиционни, усъвършенствани и нови храни, напитки и технологии“. Тиквата е богата на нишесте и захари, а това я прави подходяща суровина при пивоварене. При приготвяне на напитката е използуван 70,8% светъл малц, 8,4% специален карамел-малц и 20,8% печена тиква за пивна мъст с начално екстрактно съдържание 10,0%. От ССА посочват, че освен охмеляване с хмелов гранулат от горчиви и ароматни сортове хмел, са вложени и подправки – бахар, карамфил, канела и джинджифил, които допринасят за получаването на допълнителен вкус. Пивната мъст е заквасена със специален щам дрожди за горна ферментация. Готовото пиво е получило характерен за тиквата цвят, по-интензивен от този на малцовото пиво, с интензивна горчивина и слаби нотки на подправки и плодове, характерни за ейл.Интересните съставки в бирата не се изчерпват до тук. В приготвяне на слабоалкохолната напитка се влага и ориз. При влагането му до 20% към малца за производство на пиво се изисква специален технологичен режим, при който оризът с част от малца да се развари, за да може да се разгради от ензимите на малца. Оризът е подходяща добавка при употребата на високобелтъчни малцове. С прибавяне на ориз се увеличава пенливостта на пивото.Преди демократичните промени у нас е имало 13 пивоварни завода, в чиито асортимент е присъствала бира със съдържание на ориз.През 90-те години на 20-и век в „Плевенско пиво“, гр. Плевен, се е произвеждало светло 11,5% луксозно пиво „Плевен“ за износ, в което са се влагали около 9% ориз. То се е отличавало с изразен аромат на хмел и с хармоничен вкус с приятна хмелова горчивина и е било силно резливо. Трайността му е достигала до 1 година.
Tweet |
|