EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

Вдигната блокадата на турската граница

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вдигната блокадата на турската граница

mail08:46 | 18.05.2013прегледи 460 коментарикоментари 0


Българските превозвачи, които блокираха граничния пункт Капитан Андреево на българо-турската граница, вдигнаха блокадата. Всички искания на протестиращите са изпълнени, съобщи БНР. Турската страна е изпълнила исканията на българските превозвачи и е подписано споразумение до 31 май българските превозвачи да бъдат освободени от рестриктивните мерки. Миролюб Столарски, председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ), съобщи, цитиран от Агенция „Фокус”, че до споразумението се е стигнало след среща на българския министър на транспорта Кристиан Кръстев и заместник валията на област Тракия. Българските превозвачи обясниха, че на 22 май ще се проведе среща на всички министри на транспорта в Германия. Тогава ще бъде най-добрата възможност българският министър на транспорта Кристиян Кръстев да се договори окончателно с този на Турция, за да не се допуска такова напрежение между двете страни. Всички български превозвачи, които присъстваха на блокадата и на срещата, изразиха удовлетворение от договореното между България и Турция.

По-рано премиерът Марин Райков запозна президента с проведените по негово указание разговори от страна на българския посланик в Анкара с турското транспортно министерство, както и с разговорите на българския консул в Одрин с администрацията на турското КПП Капъкуле, съобщи пресцентърът на Министерски съвет. В перспективата на предстоящите контакти между министрите на транспорта на Република България и Република Турция в Лайпциг на 22 май министър-председателят Марин Райков сподели намерението си да предприеме реципрочни мерки спрямо тези, които администрацията на Република Турция е приложила по отношение на българските превозвачи, по начин, който да създаде симетрия и с оглед отношението към турските превозвачи на територията на Република България. И президентът Плевнелиев, и министър-председателят Райков се обединиха около категоричното разбиране, че създадената ситуация противоречи на интересите на Република България и Република Турция и на стремежа им да развиват безпрепятствено икономическата си комуникация в интерес на желаната динамика на стопанските взаимоотношения.
Последствие от блокадата е отложеният концерт на Депеш Мод в Истанбул. Камионите с тяхно оборудване не успяха да пресекат границата. "За съжаление трябва да информираме притежателите на билети за нашето шоу, че няма да можем да изнесем концерта тази вечер по независещи от нас причини", съобщават на страницата с си Депеш Мод, предаде БГНЕС.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg