EUR 1.9558
USD 1.8157
CHF 2.0822
GBP 2.3511
CNY 2.5324
you tube
mobile version

Великденски фермерски пазар в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Великденски фермерски пазар в София

mail10:07 | 06.04.2017прегледи 1300 коментарикоментари 0


Традиционният Великденски фермерски пазар в центъра на София ще предложи пресни вкусни храни пряко от фермата, както и различни забавления.
Пазарът ще се състои навръх Цветница, 9 април, на ул. „Оборище“, между храм-паметника „Александър Невски“ и бул. „Васил Левски“.

Над 100 фермери и малки производители ще предложат сезонни зеленчуци, хляб и печива с квас, мед и пчелни продукти, млечни и месни продукти, сладка и конфитюри, сокове и сиропи, чайове, билки, подправки и още много вкусни предложения от всички краища на страната. Ще можете да заредите празничната трапеза с изцяло български продукти, да изберете великденска декорация за дома и подаръци.

По традиция фермери от зони по Натура 2000 в Централна и Западна Стара планина ще донесат сирене, кашкавал и кисело мляко от редки български породи, биологичен мед, сладка, яйца от свободно отглеждани кокошки… Производството им е подпомогнато по българо-швейцарския проект "За Балкана и хората", носител на престижната награда на Европейската комисия Натура 2000 – 2016, раздел Социално-икономически ползи. Фермерите от Балкана вече от няколко показват на практика успешния модел на малкия местен бизнес, който опазва природата и печели достойно.

Фермерите произвеждат храни от животни от традиционни български породи, отглеждани пасищно и на открито през по-голямата част от годината. Всички ферми са регистрирани в Българската агенция по безопасност на храните за производство и директна продажба на млечни и месни продукти, яйца, мед и пчелни продукти, част от тях имат сертификат за биологично производство. Използват традиционни рецепти и занаятчийски методи. Посетителите на пазара познават добре кравето, овче, козе и биволско сирене на фермите “Под Балкана“ от с. Васил Левски, Карловско, „Угърчин“, „Чемерник“ край с. Бов, Врачанско, на Христо Василев от с. Нефела, биопчелините на семействата Начеви и Попови край Калофер…

На пазара ще има и щандове с козунаци и сладкиши с високо качество и от български суровини. Две огромни великденски яйца очакват малките художници да ги нарисуват за забавление и настроение, а и за тренировка преди рисуването на яйца за празника.

Пазарът е организиран от Столична община, Общинско дружество "Пазари Юг" и Хранкооп София, както и от Фондация Биоселена и БДЗП, партньори по проекта „За Балкана и хората“.

 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 1735