АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Ветеринари затвориха нелегален цех за колбаси
Инспектори от дирекция „Столичен ветеринарно-санитарен контрол” на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) затвориха нелегален обект за производство на месни продукти в ж.к. „Гевгелийски” в София. Проверката бе извършена по сигнал на 30 декември 2009 г.
Проверяващите инспектори констатираха, че в бивш ресторант се е извършвала нерегламентирана производствена дейност при изключително лоши хигиенни условия. В две помещения е било разположено оборудване за производство на месни заготовки. В предверието на обекта е била монтирана хладилна камера за съхранение на продуктите от животински произход.
При проверката инспекторите откриха и задържаха 615 кг. готови месни заготовки и суровини, от които 80 кг. плешка, 80 кг. свински джолан, 80 кг. свински обрезки, 30 кг, сланина, 200 кг. свински крака, 45 кг. мляно месо и 100 кг. кебапчета и кюфтета. Документи за произход бяха представени само за наличните суровини. Иззетите продукти ще бъдат унищожени в екарисаж. В обекта бяха открити документи и етикети на регистрирано в НВМС месопреработвателно предприятие. Изяснява се дали продуктите са достигнали до търговската мрежа.
Съгласно чл.42 от Закона за храните на лицето, извършващо производствена дейност в момента на проверката, бе съставен акт за установено административно нарушение, санкцията за което на стойност между 2000 и 4500 лв. Случаят е предаден на Икономическа полиция.
Tweet |
|