АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Виена:Да хапнем на крак & гурме
Екип на EconomyNews.bg във Виена
Където и да реши да похапне човек във Виена, може да е сигурен, че храната е качествена и безопасна. Въпросът обаче е къде е най-вкусно, без непременно да е твърде скъпо. Ето нашият мини кулинарен тур, който описва някои вече изпитани места, както и новите ни открития.
Fast food, но не съвсем
Най-добрият леберкез се прави в Линц, леберкезът на Пепи е легенда, а отскоро вече може да се опита и във Виена. Това ни обясни нашата приятелка Карин, когато й казахме, че сме решили да посетим два специализирани магазина, един от които е вече споменатият. Разположено на ключово място, близо до операта, малкото заведение за сандвичи не смогва да обслужи клиентите. Уханието е невероятно. Взимаме и ние по един бургер – леберкез със сирене и такъв със сирене и чили, и хапваме „на крак”. Пространството е малко, вътре има две-три високи маси и плотове с по няколко бар-стола, някои пийват и бира, но идеята е да се хапне набързо. Първа хапка от топлия сандвич и... всички рецептори включват на режим „удоволствие”. Леберкезът буквално се топи в устата. Въпреки че парчето месо е доста сериозно като количество, не усещаме тежест, а сандвичът неусетно изчезва, оставяйки чуден вкусен спомен.
При Пепи опашката се вие по тротоара, ако имате път от там, точният адрес е:
Operngasse 12
Цена:2.70 € за сандвич
Ако имате сили или ви е по-близо като локация можете да вкусите и леберкеза на Вили, който се прави в Грац, но има малко кулинарно магазинче и във Виена - на Josefstädter Straße 73. До Вили има McDonalds, познайте кой печели конкуренцията.
Опашка има и пред будката за наденички до музея Албертина. Отново според Карин, там се продават най-вкусните вурстчета със сирене - Käsewurst. Този път ни го предлагат в продълговато хлебче с кетчуп и горчица, а в допълнение кисели краставички и т.нар. чорбаджийска маринована чушка. Намираме място на един от страничните плотове и ... оставаме без думи. Наистина е много вкусно, макар че грешката ни бе, че можехме вместо във вид на хот-дог, да си вземем отделно вурста в чинийка, защото този път изконсумирането ни се опря.
Адрес:
Albertinaplatz 1
Цена:3,70€
Тези примери разбиват на пух и прах представите за бързо хранене, символи на които са станали няколко световни вериги. Във Виена на всяка крачка има киоски с различни видове наденички и около тях винаги е пълно с хора. Защото е вкусно и, повярвайте, здравословно – тайната е в качествените продукти.
Традиционна виенска кухня
От две години сънуваме най-вълшебния гулаш, който сме опитвали. Миналата година намерихме ресторанта, в който го вкусимхе за първи път, но точно в този ден не работеше, а ние отлитахме за София. Тази година обаче непретенциозното наглед заведение бе първата ни кулинарна спирка. Макар произходът на ястието да е унгарски, гулашът е типичен за Виена. Предлага се почти във всеки ресторант, но майсторството на приготвянето му винаги проличава. Хапвали сме гулаш на същата улица, където е ресторантът, за който ви разказваме и останахме разочаровани. Един съвет – вземете си малка порция, защото голямата наистина е гигантска. С нея върви и поднос с четири вида хляб. Ресторантът Steman е на метри от ключовата търговска улица Mariahilfer Straße, но е само за познавачи или посветени.
Адрес:
Otto-Bauer-Gasse 7
Цена: 6€ за малка порция гулаш
Друг ресторант, по-скоро бирария е Salm Bräu с типична виенска кухня, който се намира в долната част на парка на двореца Белведере и най-лесно се стига с трамвай 71. Сервитьорите са облечени с традиционни народни облекла, атмосферата вътре е изключително уютна и задушевна, а ако е хубаво времето, има чудесна градина, където също може да се седне. Според нас най-вкусното нещо там е супата с тъмна бира. Тази година готвачът беше надминал себе си – истинска наслада за небцето и експлозия от вкусове и аромати, които оставят дълъг послевкус. Сега разбирате защо често и там има опашка – хората чакат отвън на тротоара, за да се освободи маса.
Адрес: Rennweg 8,
Цена:3.60 € за известната BraunBiersuppe
Мулти-култи на пазара
За виенските пазари сме разказвали и знаете, че там е нещо обичайно да има множество заведения за хранене, чието най-голямо предимство е, че използват най-свежите продукти, купени направо от съседната сергия или щанд. Виенчани обичат да съчетават пазаруването с кафе или обяд на някой от 17-те пазара. В този случай и ние имахме възможност да направим това на Brunnenmarkt след срещата ни с Александър Хенгл от общинската служба „Пазари и безопасност на хранителните продукти“. Заведението предлага турска кухня с множество арабски елементи. Това не е случайно, тъй като в квартала живеят много етнически турци, пристигнали след Втората световна война като строителни работници, за да помагат за възстановяването на Виена, и останали след това със семействата си. И това ресторантче изглежда непретенциозно, но храната е различна и много вкусна. Избираме един от обилните варианти за закуска, който включва салата от домати и краставици плюс рукола, фалафел, пюре от хумус, маслини и овче сирене. Препоръчваме горещо!
Адрес:
An-Do
Brunnenmarktstand 169
/Втори ресторант на същите собственици се намира на пазара Нашмаркт, но се казва Do-An/
Цена: 10€
И за финал – гурме и фюжън
Във Виена има и много изискани ресторанти и кухня. Един от добрите примери се намира в близост до Stephansplatz и едноименната катедрала, символ на града – а именно ресторант Labstelle. Изборът ни тук е следният. Порция от карамелизирани орехи, пресни резени смокиня и по-тънки от хартия парчета бекон, всичко това красиво украсено със зелени подправки и листенца невен. Толкова е вкусно и неочаквано, въпреки на пръв поглед съвсем обикновените съставки.
Другото ястие е салата от три вида малки домати, моцарела, резене, стафиди, дресинг, който всъщност прави кулинарната магия, но за чийто съставки само може да се гадае...
Към тези ястия се предлага цяла панерка с два вида хляб, единият от които е с обработен предварително ким плюс още нещо, което също остава в тайна...
Ако решите да се нахраните в този ресторант, непременно посетете и тоалетната. Освен че е изключително артистична, че дори не е за вярване, течният сапун е уникален и оставя дълго след измиване с него ухания на екзотични подправки.
Адрес: Lugeck 6,
Цена:5.80 € за салата от познати зеленчуци, но комбинирани неочаквано
Сигурно забелязвате, че никой от екипа ни не се изкуши да опита всеизвестните виенски специалитети – шницел, сахер, щрудел. Виенската кухня е значително по-разнообразна от тези три ястия, добили популярност преди векове. Тя предлага много повече от тях, в нейните традиции са комбинирани знанията и уменията на стотици готвачи от Словакия, Унгария и Чехия, които са създавали кулинарната култура на града през вековете.
снимки:Facebook профил на компаниите
Tweet |
|