АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Виенчани се топлят от вафли



Известният производител на вафли Манер (Manner) от вчера пусна излишната топлина от процеса на печене в част от топлопреносната мрежа на Виена. Около 600 домакинства и фирми ще имат достъп до общо 1 мегават мощност отопление и топла вода. Отпадъчната топлина от този процес пък ще се обръща в климатична енергия за охлаждане на сладкарските цехове. Сътрудничеството между общинската топлофикация и фабриката на Манер в квартал Херналс на австрийската столица е отличен пример за иновативни енергийни решения. То ще бъде от полза за хората и околната среда - освен всичко друго „вафленото“ отопление намалява с 1000 тона годишно емисията на въглероден двуокис. Това съответства на емисиите от 240 еднофамилни къщи.
Общата инвестиция на Манер в модернизацията на фабриката във Виена е 40 млн. евро. Площите нарастват с една трета, производството на вафли се увеличава, а оползотворяването на енергията става по-ефективно. В самия производствен комплекс благодарение на екологичната топлоенергия миналата година са изпуснати 34 тона въглероден двуокис по-малко.
Снимка: (c)Wien Energie-Christian Hofer
Tweet |
|