EUR 1.9558
USD 1.8258
CHF 2.0456
GBP 2.3126
CNY 2.5162
you tube
mobile version

Виетнамското кафе все още не поскъпва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Виетнамското кафе все още не поскъпва

mail08:40 | 27.06.2024прегледи 422 коментарикоментари 0


Виетнамските производители на кафе бяха силно засегнати тази година от най-лошата суша от почти десетилетие. Това поражда опасения, че еспресото ще поскъпне в целия свят, въпреки че някои фермери успяват да поддържат добивите стабилни с ефикасни контрамерки, пише Ройтерс.

Прогнозите за реколтата през следващия сезон във Виетнам, вторият по големина производител на кафе в света, остават мрачни.

Виетнамската стокова борса очаква 10-16 процента спад в производството поради екстремните горещини, които удариха региона за производство на кафе Тай Нгуйен между март и началото на май, според заместник-ръководителя Нгуен Нгок Куин.

Завръщането на дъждовете през последните седмици обаче подобри перспективите, засилвайки оптимизма сред фермерите и длъжностните лица. Но остава неясно дали по-хубавото време ще помогне за увеличаване на производството и ще намали цените на зърната робуста - сортът, който най-често се среща в еспресото и разтворимите кафета, на които Виетнам е най-големият производител в света.

"Очаквам производството в страната да спадне като цяло с 10-15 процента, но моята ферма ще увеличи производството", казва Нгуен Хуу Лонг, който отглежда кафе в плантация от 50 хектара в Гиа Лай, една от провинциите с най-голям добив на кафе във Виетнам.

За да защити растенията по време на горещините, фермерът поддържа почвата около тях влажна, покривайки я с листа. Противно на местната практика зкафеените дървета да бъдат отрязвани след няколко години, за да се подобри качеството на почвата, той оставя неговите да растат с десетилетия. Поради това растенията имат по-дълбоки корени и по-добър достъп до подземни водни запаси.

Работници в плантацията освен това разкопават почвата около растенията, за да подобрят поемането на дъждовна вода и торове.

Тран Ти Хуонг, фермер арендатор, който работи в друга плантация на 20 км от Плейку, столицата на Гиа Лай, използва повече вода от обикновено. Благодарение на множеството канали, построени от местните власти, тя може да поддържа растенията си достатъчно напоени по време на горещата вълна.

Кафените зърна са по-малки в сравнение с предходните години, но тя очаква общото производство да остане без промяна. Помогнала ѝ е и навременната употреба на биопестициди срещу насекоми вредители, които са били повече от обикновено поради екстремното време.

Това е в съответствие с прогнозата на Министерството на земеделието на САЩ, която изчислява, че следващата реколта във Виетнам ще бъде приблизително стабилна спрямо продукцията от текущия сезон. Това е много по-оптимистично от местните прогнози.

Горчив ефект върху цените

Каквото и да е въздействието върху реколтата на жегите, цените на кафето за любителите на тонизиращата напитка по света вероятно ще се повишат.

Цените на едро във Виетнам и търгуваните в Лондон фючърси на кафето робуста се повишиха до рекордно високи стойности по-рано тази година най-вече след неблагоприятната реколта във Виетнам и поради страховете за следващата реколта в страната след сушата според множество търговци и анализатори.

Рекордните цени на едро досега са имали ограничено въздействие върху потребителските цени, като инфлацията при кафето се е повишила само с 1,6 на сто в 27-те държави от Европейския съюз през април, според последните данни на Евростат, и 2,5 на сто в обичащата робуста Италия.

Въпреки че е доста под покачването на цените от миналата година, това е повече от 1 процент според мартенските данни - знак, че производителите може да са започнали да прехвърлят по-високите си разходи върху потребителите.

Освен това притесненията около реколтата във Виетнам далеч не са приключили, тъй като недостатъчните дъждове след сушата или прекомерните валежи преди предстоящия октомврийски сезон на събиране на кафеените зърна могат допълнително да намалят производството, предупреждава търговец.

Високите цени на едро също може да се задържат, тъй като търсенето на робуста расте в световен мащаб, а много от фермерите са заменили кафеените растения с остро миришещия дуриан - тропически плод, за който има огромно търсене в Китай.

"Те имат финансовата възможност да трупат и задържат стоки, така че няма да бързат да продават", посочва Льо Тан Сон от "Симекско" (Simexco), един от най-големите износители на кафе във Виетнам.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg