EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Вижте проектите за НДК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вижте проектите за НДК

mail06:45 | 05.08.2014прегледи 3886 коментарикоментари 1


Девет проекта участват в конкурса „Зоната на архитектурно-художествен синтез „Тринадесет века България“ пред НДК в София. Участниците са анонимни.
На сайта на Направление „Архитектура и градоустройство” на Столична община са обявени конкурсните проекти, за които гражданите могат да дават своето мнение до 28.08.2014 г. Това става чрез писмени становища, заведени в деловодството на Направление „Архитектура и градоустройство“. Жури ще даде своята оценка за проектите през септември, а първите три ще получат премии съответно 10 000, 8000 и 5000 лв. На базата на всичко това СОС ще вземе крайното решение.

Първият проект за „Мемориал на Първи и Шести Софийски пехотни полкове” единствено се съобразява с първоначалната визия на пространството около сегашното НДК, където някога е имало казарми и мемориал. Ето как ще изглежда:

zoom_ssszoom_sss

На мястото на НДК през 1934 г. е открит красив и внушителен мемориал на загиналите войници от Първи и Шести софийски полк. На стените, проектирани от арх. Обретенов под формата на буквата П, са изписани над 3000 имена на загиналите от двата полка във войните. Мемориалът е изпълнявал и функцията на Пантеон, пред който са се провеждали тържествени церемонии и са посрещани високопоставени чуждестранни гости. Важна част от мемориала е бил бронзов лъв, който държи карта на Санстефанска България. Днес лъвът, както и плочите с имената на войниците, се намират на съхранение във Военно-историческия музей. Сайтът „Стара София” разполага със снимки на площада в някогашния му вид.

zoom_ssszoom_sss
 


 
Коментари
 
Yordanka Stamenova - 05-08-2014 г. 09:47:18

Длъжни сме да възстановим мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски полк. Наш синовен дълг е да възстановим паметта и защитим честта на българския войник! Нека се заяви ясно и гордо, че тачим героизма в миналото си!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg