АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Винено грозде: Търговия & цени
Започна търговията на винено грозде на обособения общински пазар в Монтана. Запалените винари и любители на домашния еликсир могат да си закупят нужните количества на достъпни цени.
Различните първокласни сортове се продават от 1,10 до 1,50 лв. Каберне по 1,20 лв, Мерло Поморие по 1,20 лв., Димят- 1,50 лв., Поморийска шефка - 1,10 лв., Сира Поморие -1,30 лв., Шардоне Търговище, предпочитано от мнозина върви по 1,30 лв. и Мускат Отонел Поморие по 1,50 лв.
Майсторът на опияняващата течност Кръстьо Якимов от Монтана се хвали със своето „Божоле“. Всяка есен закупува Мерло 100 килограма. Препоръчва градусът да бъде 21. Ако е 18 на 100 кг грозде или 50 литра вино за разликата от 3 градуса добавя килограм и половина захар. Ако е под 15 градуса не става хубаво вино, а съотношението между водата и захарта трябва да е 1 към 5.
Прибавя се калиев метабисулфат и се претака сутрин и вечер в разстояние на една седмица. След бурната следва тихата ферментация. Виното се съхранява в дъбови бъчви, не в пластмасови съдове, препоръчва старият винар. А първите глътки се отпиват след като е отлежало 40 дни.
Tweet |
|