АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Влагата в пшеничените посеви на максимум



Запасите от влага за пшеничените посеви в Добричкия регион почти достигат максимума от 250 литра на квадратен метър за есенно-зимния период, съобщи доцент д-р Галина Михова, завеждащ "Селекция на зърнено-житните култури" в Добруджанския земеделски институт. По думите й след падналите последни валежи е преодоляна опасността от засушаване и растенията са в много добро състояние.
Посевите са братили, не се наблюдава т. нар. прерастване след топлото време в началото на януари, а натрупаната снежна покривка предпазва растенията от всякакъв тип повреди, каза
селекционерът. В Добричкия регион се отглежда най-много хлебна пшеница в страната, масивите със зърнената култура през тази стопанска година надхвърлят 1 236 000 декара.
За първи път през тази година Добруджанският земеделски институт ще предложи на зърнопроизводителите два нови сорта пшеница - "Калина" и "Киара", които са много добре адаптирани към студ и суша, допълни Галина Михова. Селекционерът поясни, че новите пшеници имат потенциал да дадат реколта до 1.5-1.7 тона зърно от декар. В производствени условия, при комплекс от фактори, сортовете реализират около половината от възможностите си, а в опитните полета на института добивът достига 900 килограма от декар. Сред новите сортове е и "леденото момиче" на българската селекция - "Мирела", която показва по-високи студо и зимоустойчиви качества от разпространените в страната пшеници, посочиха от научния институт. "Мирела", която е твърда пшеница, е подходяща за производството на макаронени изделия.
Tweet |
|