EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

Влошаване на бизнес активността в еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Влошаване на бизнес активността в еврозоната

mail10:32 | 27.07.2015прегледи 1304 коментарикоментари 0


Темпото на експанзия на бизнес активността в частния сектор на еврозоната се понижи през юли малко по-силно от очакваното с оглед изненадващо забавяне в Германия и по-сериозно влошаване във Франция до тримесечно дъно, показват предварителни данни от последно месечно проучване на агенция Markit.

Общият PMI индекс, измерващ бизнес активността в еврозоната, се понижи през юли до 53,7 пункта от 54,2 пункта през юни и при прогноза за по-скромно понижение до 54,0 пункта. Въпреки това, общата бизнес активност остава на пътя на експанзия за 25-и пореден месец (индекс над важното ниво от 50 пункта), но отстъпва съществено от 4-годишния връх през предходния месец (най-високо ниво от май 2011 година).
Индексът, отразяващ активността в промишления сектор, се влоши през юли до 52,2 пункта при очаквания за негова стабилизация в юнското ниво от 52,5 пункта, докато индексът на новите промишлени поръчки падна до 52,0 пункта от 52,7 пункта през юни.
В същото време индексът PMI, измерващ активността в сектора на услугите в еврозоната, се понижи до 53,8 пункта от 54,4 пункта през юни (4-годишен връх) и прогноза за понижение до 54,2 пункта.
Днешните данни предполагат, че икономическият растеж в еврозоната през юли загуби само слабо добрия възходящ импулс от предходния месец с оглед на бурното развитие на събитията около гръцката дългова криза през последните седмици., но нивото на бизнес експанзия остава насърчително здраво, посочи главният икономист на агенция Markit Крис Уилямсън.
Според Уилямсън последното PMI проучване подсказва, че БВП на еврозоната ще нарасне с 0,4% през второто тримесечие (на тримесечна база) и ще успее да запази това темпо на растеж в началото на третото тримесечие.
В същото време бяха оповестени и по-слаби от очакваното резултати от последното бизнес проучване за Германия и доста разочароващи данни от Франция.
Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Германия, се понижи през юли до 53,4 пункта от 53,7 пункта през юни при прогноза за повишение до 53,9 пункта.
Индексът, оценяващ активността в промишлената сфера, падна до 51,5 пункта при очаквания за негова стабилизация в юнското ниво от 51,9 пункта, докато индексът PMI, измерваща активността в немския сектор на услугите се понижи 53,7 пункта от 53,8 през предходния месец и при прогноза за повишение до 53,9 пункта.
Юлското PMI проучване сигнализира за по-нататъшен умерен, но не и забележителен растеж на частния сектор в Германия, предполагайки, че гръцката дългова криза не оказва съществен негативен ефект върху компаниите във водещата европейска икономика, коментира днешните данни Оливие Колодсейке от агенция Markit.
Последното проучване за Франция обаче показва забавяне на бизнес активността до тримесечно дъно с оглед на изненадващо свиване на промишлената активност.
Общият PMI бизнес индекс на втората по сила икономика в еврозоната се понижи през юли до тримесечно дъно от 51,5 пункта при прогноза за стабилизация на юнското ниво от 53,3 пункта (46-месечен връх).
Индексът PMI, измерващ промишлената активност във Франция, се срина през юли до 49,6 пункта от 50,7 пункта през юни (при прогноза за стабилизация в 50,7 пункта), докато индексът PMI, отчитащ активността в сектора на услугите падна до тримесечно дъно от 52,0 пункта от 54,1 пункта през предходния месец (при прогноза за понижение до 53,8 пункта), но все пак остава стабилно над важното ниво от 50 пункта.
Днешните данни предполагат, че френската икономика все още се мъчи да генерира по-солиден и траен възходящ импулс и те ще подсилят подозрението, че е малко вероятно БВП да успее да запази добрия си растеж от 0,6%, регистриран през първото тримесечие на годината, заяви Джак Кенеди от агенция Markit./Финансов портал на БНР

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 5652