АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Внос износ на плодове, зеленчуци
По предварителни данни на НСИ, през периода януари – юни 2020 г. в страната са внесени 164,7 хил. тона пресни зеленчуци и 166,3 хил. тона пресни плодове, което е съответно с 3,1% повече и 4,6% по-малко на годишна база. Отчетеното леко увеличение на общия внос на пресни зеленчуци е повлияно основно от по-големите доставки на домати – с 4,6 хил. тона (9,7%), пиперки – с 2,2 хил. тона (17,9%) и краставици и корнишони – с 1,8 хил. тона (12,9%).
Повече доставени количества се отчитат и при картофите, морковите, тиквите, патладжаните и чесъна – с между 3,5% (картофи) и 63,7% (чесън). Същевременно, вносът на лукови зеленчуци намалява с 3,9 хил. тона (19,1%), а този на зеле – с 5,4%.
Намалението на импорта на пресни плодове се дължи в най-голяма степен на отчетения чувствителен спад при ябълките – с 14,3 хил. тона (35,6%). Сред останалите плодове, внасяни в по-големи количества по това време на годината, доставките на дини, праскови, ягоди, череши, кайсии и вишни намаляват в границите от 5,7% (дини) до 81,8% (вишни), а при пъпешите, черупковите плодове и гроздето – се увеличават, съответно с 6%, 26% и 43,9%.
Цитрусовите плодове и бананите продължават да формират най-голям дял от целия внос на пресни плодове (около 60% през първите шест месеца на 2020 г.), като на годишна база се наблюдава повишение с близо 10% на общия им импорт, до 99 хил. тона.
През първата половина на 2020 г. от страната са изнесени 20,6 хил. тона пресни зеленчуци и 24 хил. тона пресни плодове, съответно с 3,3% и с 12,9% по-малко спрямо същия период на 2019 г. Общо изнесеното количество пресни зеленчуци се свива леко вследствие от намаление на реализираните извън страната бобови зеленчуци (основно грах) - с 3,1 хил. тона или 89,3%.
По-малки количества се отчитат и при лукa – с 51,6% и картофите – с 43,4%. Същевременно, износът на домати, краставици, зеле, тикви, пиперки, моркови и сладка царевица се увеличава - от 7,6% при доматите до близо тринадесет пъти при сладката царевица. При общия износ на пресни плодове понижението се дължи главно на по-малкия експорт на дини – с 5 хил. тона (60,8%).
В рамките на разглеждания период се наблюдава намаление на годишна база и при износа на ябълки (с 18,9%), кайсии (с 21,1%), череши (с 30,3%) и черупкови плодове (с 36,4%). От друга страна, износът на ягоди, праскови, вишни и грозде нараства с между 15,9% (ягоди) и 70,7% (грозде), а този на круши – с близо осем пъти.
Tweet |
|