АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Восък върху домати и ябълки
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще започне проверки за пестициди на внасяните плодове и зеленчуци в България. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов след зарязването по случай Трифон Зарезан в Петричко, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Министърът съобщи, че ще бъдат създадени мобилни центрове в цялата страна, в които хората ще могат да подават сигнали за извършване на проверки.
Най-вече ще се следи за забранените пестициди за ползване в Европейския съюз. В момента Европейският съюз подготвя документ, който да забрани наличието на повече от три или пет пестицида в един продукт. Веригите на запад, които имат дъщерни компании и у нас, изискват задължително сертификат за качество от производителите, за да ги допуснат до щандовете си. Този сертификат гарантира, че зеленчуците и плодовете са произведени в съответствие с определени изисквания, които гарантират неговата безопасност. Подобно изискване обаче няма в нито един магазин у нас, включително и в чуждите вериги.
БАБХ ще наложи строг контрол върху всеки камион зеленчуци и плодове, които влизат от трети страни, каза министър Найденов. Оказва се, че дори в Европа, където правилата по отношение на зеленчуците са най-строгите в света, се откриват зеленчуци със завишено съдържание на пестициди. В 90% от случаите това се случва с продукти, произведени в страни извън Евросъюза. За транспортирането на плодове и зеленчуци на големи разстояния, без това да се отрази на външния им вид, се използват т. нар. биоциди. Те са вещества, подобни на пестицидите. При тях, както и при препаратите за растителна защита, има списък със забранени и разрешени продукти. В евтините плодове и зеленчуци, които масово се продават у нас, обикновено се използват "балсамиращи" вещества на ниски цени. За ябълките и доматите обикновено се ползват восъци, които покриват кората и задържат водата. Много от тези восъци не се отмиват дори при обилно измиване с вода, затова се препоръчва продуктите да се белят преди консумация.
Tweet |
|