АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Всяко трето дете с наднормено тегло



В София днес беше открит Европейски конгрес за затлъстяването. Всяко трето българско дете до 7-годишна възраст страда от наднормено тегло. Това коментира проф. Стефка Петрова, специалист по хранене в Националния център за обществено здраве и анализи пред БТА. Резултатите сочат, че има тенденция към увеличаване на броя на децата с наднормено тегло и затлъстяване. Тревожно е, че честотата на затлъстяване се увеличава, което създава рискове за развитие на диабет или други сърдечно-съдови заболявания заради нарушаване на липидния статус, коментира специалистът.
Данните са от проучване, извършено през 2013 г. сред 3300 деца от цялата страна. Подобно проучване е било извършено и през 2008 г. в същите училища.
Статистиката в световен мащаб сочи, че над 43 милиона деца под петгодишна възраст са с наднормено тегло. Ако тенденцията се запази, през 2020 година броят им ще надхвърли 60 милиона. Ако децата в училищна възраст се научат да приготвят свежа храна за себе си, те ще правят това поне пет пъти седмично, когато имат свои деца, сочи статистиката.
Последователна национална политика за храненето на децата липсва, а малките не получават адекватна информация за хранителни режими нито в училище, нито от родителите си, каза проф. Петрова. Храненето, което се опитваме да въведем в детските градини и училищата не винаги има позитивни промени в резултатите. Това, което се предлага в училищните бюфети, много често не отговаря на наредбата за здравословно хранене. Училищното ръководство трябва да следи за спазването на тази наредба, допълни специалистът. Петрова напомни, че има и родителски настоятелства, които също биха могли да упражнят подобен контрол и да сигнализират.
За промяна на храната в училищните столове настоява и европейската организация Евро-Ток България, която съвместно с Европейската комисия организира превърналия се в традиционен „Европейски ден за здравословно хранене и готвене с деца”. Тази година в него се включиха близо 750 деца на възраст от 7 до 12 години, които участваха в опит за Рекорд на Гинес по едновременно готвене на деца. Инициативата се присъедини към световната кампания на Джейми Оливър Food Revolution Day. Целта на този Ден на кулинарната революция е да мотивира децата и родителите им да приготвят сами прясна и свежа храна.
Профилактика от най-ранна възраст
Истинската профилактика на затлъстяването започва в най-ранна детска възраст, каза проф. Светослав Ханджиев, председател на Асоциацията по затлъстяване и съпътстващите го заболявания. Родителите са ангажирани и оставят на заден план детето и неговото хранене. Те трябва да възпитават у децата навици за хранене и движение. Необходимо е достатъчна консумация на плодове и зеленчуци, на вода, сън и физическа активност. Много е важно и консумацията на мляко и млечни продукти. Изследвания сочат, че българските деца консумират много малко мляко. Хората консумират една трета от необходимата дневна доза мляко. На ден е нужно до 280 грама кисело мляко или други млечни продукти, както и толкова прясно мляко, препоръчва експертът.
В региона на Кърджали са изследвани близо 6 хиляди деца на възраст 6-14 години и се установява, че само една трета от тях консумират препоръчителните норми мляко на ден, допълни той.
Спазването на традициите в храненето има голямо значение в предпазването от различни болести. Проучвания показват, че храненето в България в края на 19 век и първата половина на 20 век е много близко до т.нар. Средиземноморска диета, за която се смята, че е най-подходяща за предпазване от сърдечно-съдови заболявания. Плодовете и зеленчуците, които се консумират в тази диета, са много богати на антиоксиданти.
Лукът, чесънът, гроздето, боровинките, лютеницата съдържат мощни антиоксиданти. Българското червено вино съдържа най-изразените антиоксиданти. Не е необходимо да се ходи в аптеката, ако хората използват всички тези продукти, съветват специалистите.
Снимка: ЕП
Tweet |
|