EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

"Вълшебните думи" на Драги

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Вълшебните думи" на Драги

mail10:00 | 30.07.2013прегледи 391 коментарикоментари 0


Преди една година президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги произнесе вълшебните думи, припомня ДПА. "ЕЦБ е готова да направи всичко, което е необходимо, за да защити еврото. И вярвайте ми - то ще бъде достатъчно", каза Драги на инвестиционна конференция в Лондон. През септември 2012 г. той конкретизира обещанието си, представяйки нова програма за изкупуване на държавни облигации. Основното в новата схема бе, че, за разлика от програмата на
предишния ръководител на ЕЦБ Жан-Клод Трише, тя предвиждаше възможности за неограничено изкупуване на ценни книжа. Условието все пак бе страните да поискат помощ от кризисния механизъм на ЕС и да предприемат строги реформи.
Разпадането на еврозоната вече не е актуален проблем, но въпреки това курсът на Драги все още е спорен, като критични гласове срещу "Супер Марио" се чуват най-вече от Германия.Една година след заклинанието на Драги равносметката е внушителна. Пазарите са спокойни, а Испания и Италия отново могат безпроблемно да си осигуряват пари от международния пазар на облигации. Дори правителствени кризи, като вихрещата се в момента в Португалия, вече не карат инвеститорите да се съмняват в оцеляването на еврото. Още по-впечатляващо е, че всичко това бе постигнато дори без да се наложи ЕЦБ да задейства спасителната си програма.
"Пазарите са напълно уверени, че еврото е силна и стабилна валута", каза Драги със самочувствие през май тази година. Експертите също дават висока оценка. "Благодарение на обещанието в случай на нужда да бъдат изкупувани неограничени количества държавни облигации бе предотвратено ново разгаряне на кризата", отбелязва Кристиан Шулц от банка Беренберг (Berenberg). Предпазната мрежа на ЕЦБ многократно доказа здравината си. Сега не само е намалено напрежението на финансовите пазари, но и се засилват сигналите за край на икономическите мъки на страните в криза.

"Реформите започват да се изплащат", отбелязва Шулц. Все още обаче е твърде рано речта на Драги да бъде чествана като повратния момент в европейската криза.Държавният дълг на почти всички европейски държави продължава да нараства. Страни като Гърция, Кипър и Португалия срещат затруднения с постигането на целите за реформи, а "ученикът за пример" Ирландия отново изпадна в рецесия. Перспективите за икономическото развитие на валутния съюз остават мрачни.
Еврозоната е проблемното дете на световната икономика. ЕЦБ успя да откупи време на националните правителства, но не стигна до корена на проблемите, отбелязва ДПА.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 5659