EUR 1.9558
USD 1.7809
CHF 2.0833
GBP 2.3306
CNY 2.5375
you tube
mobile version

ГЕРБ събра подписите за промени в Конституцията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ГЕРБ събра подписите за промени в Конституцията

mail13:40 | 21.05.2015прегледи 834 коментарикоментари 0


ГЕРБ ще продължи да събира подписи за промяна на Конституцията до края на седмицата в търсене максимална подкрепа за законопроекта. За внасяне на поправките в основния закон са нужни само 60 депутати, с които ГЕРБ разполага.

„Вече са се подписали минималният брой народни представители, необходими за внасяне на промените", каза пред БНТ председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

„До снощи бяха 97 подписалите се. Подкрепят ни от ПФ и РБ. На АБВ им трябва още време. Но аз разчитам, че при работата във временната комисия ще получим гласовете на АБВ. Все още има дефицит в конституционната уредба на съдебната власт. Всички като граждани имаме резерви към съдебната власт. От друга страна, за инвеститорите - български и чуждестранни, също трябва да има стабилност. За мен е реалистично до края на тази сесия в пленарна зала да се състои първото гласуване, а в следващата сесия биха се случили нещата", добави Цачева.

Малко по-късно стана ясно, че още осем депутати от Българския демократичен център също са се подписали.

За приемането на промените са нужни 180 депутати, което означава да се търси подкрепа от БСП или ДПС. Подкрепа от опозицията може да се наложи дори ако промените минат през по-дългата процедура, за която са достатъчни 160 депутати. Тъй като са нужни три гласувания, промените най-вероятно ще бъдат окончателно гласувани през есента.

Управляващите предлагат мандатът на Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъде намален от пет на четири години, кадровият орган да бъде разделен на две колегии - съдийска и прокурори, а общите решения на съдебната власт да се вземат от пленум. Предлага се и промяна на начина на гласуване при конкурсите за избор на административни ръководител - от таен в явен вот. Управляващите предвиждат и алтернатива на индивидуалната конституционна жалба.

 

Предложенията за промени в Конституцията, които ще внесат депутатите, съвпадат с вижданията на кабинета за това, което трябва да се промени. Това коментира правосъдният министър Христо Иванов преди заседанието на Висшия съдебен съвет, цитиран от БНТ. Според него забавянето е в рамките на нормалното, защото се търси максимално широка подкрепа.

Точно заради нуждата от подкрепа – това, което се внася, по думите на министъра, е “общият знаменател”. Той призна, че има компромиси от всички страни и напомни, че целият процес e започнал след разговор с 3-мата големи в съдебната власт.

Иванов каза, че не е съгласен с основното възражение – че за предлаганите промени е необходимо Велико народно събрание, и посочи, че на неговата позиция са и редица специалисти по конституционно право. Министерството на правосъдието изчаква окончателния вариант на предложенията, след което има готовност да представи проекта за промени в Закона за съдебната власт:

Разбира се, бяха направени добавки в процеса на разговора и някакви корекции, за да може да се търси подкрепа. Това е само началото. Надявам се, че предстои всъщност сериозната работа по същество, когато бъдат внесени и бъде съставена Комисията. Всяко политическа сила ще може в процеса да прави свои допълнения – аз затова ги приканвам да мислят не за това как не им харесват тези предложения, а как наистина да работим за тяхното надграждане и развиване, така че да имаме една истинска реформа.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 1369