EUR 1.9558
USD 1.8824
CHF 2.1037
GBP 2.3574
CNY 2.5792
you tube
mobile version

Германия: Все по-малка консумация на месо

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Все по-малка консумация на месо

mail18:35 | 18.05.2021прегледи 627 коментарикоментари 0


Германия е произвела 8,47 милиона тона месо през 2020 г., с 1,6% (142 000 тона) по-ниско в сравнение с 2019 г., сочат данни на Федералната агенция за земеделие и храни (BLE). Освен това износът и консумацията на месни продукти също спаднаха.

По сектори производството на свинско месо е намаляло с 2,4%, до 5,11 милиона тона. Това на говеждото е спаднало с 2,7%, до общо 1,09 милиона тона. Производството на птиче месо обаче се е увеличило с 1,7%, достигайки приблизително 1,64 милиона тона. В сравнение с 2019 г.  вносът на на месо - особено свинско - намалява през 2020 г. с 14, 8%, като същевременно намалява износа с 11%.

Търговията с други страни също бележи спад, както за месо, така и за консерви и месни продукти. По този начин вносните количества са намалени със 7,8% в сравнение с 2019 г., достигайки цифрата от 2,57 милиона тона. Междувременно износът е намалял с 6,5%, до 4,01 милиона тона.

Аналогично анализаторите на BLE посочват, че според наличните данни степента на предлагане на месо в Германия през 2020 г. е 117,7%, практически същият като предходната година. Степента на предлагане на различните подсектори на месото е 125%, в случая на свинско месо, 94,6% в говеждо месо и 97,2% за птиче месо. Най-ниската степен на предлагане е регистрирана, с 40%, в подсекторите овче и козе месо.

Потреблението на месо в Германия бележи спад от три десетилетия, като е достигнало рекордно ниско ниво през 2020 г. Тоест, консумацията на месо в Германия е спаднала през 2020 г. до най-ниското ниво, регистрирано някога след обединението на Германия през 1990 г.

Според предварителния баланс през 2020 г. всеки германски гражданин е консумирал средно 57,3 кг месо, т.е. 750 грама по-малко от предходната година (-1,3%). През 1991 г. средното потребление възлиза на 63,9 кг на глава от населението, което е 11,5% над нивото, достигнато през 2020 г.

Анализаторите от BLE подчертават, че през последните 30 години германците намаляват консумацията на свинско месо средно с 6,7%, достигайки 32,8 кг на жител. Консумацията на говеждо бележи спад от  4,3 кг, достигайки общо потребление от 9,8 кг на глава от населението. По отношение на птичето месо обаче, в същия интервал от време се наблюдава увеличение от 6 кг (+ 83%), достигайки цифрата от 13,3 кг на глава от населението.източник: www.euromeatnews.com


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg