АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Германия: Все по-малка консумация на месо
Германия е произвела 8,47 милиона тона месо през 2020 г., с 1,6% (142 000 тона) по-ниско в сравнение с 2019 г., сочат данни на Федералната агенция за земеделие и храни (BLE). Освен това износът и консумацията на месни продукти също спаднаха.
По сектори производството на свинско месо е намаляло с 2,4%, до 5,11 милиона тона. Това на говеждото е спаднало с 2,7%, до общо 1,09 милиона тона. Производството на птиче месо обаче се е увеличило с 1,7%, достигайки приблизително 1,64 милиона тона. В сравнение с 2019 г. вносът на на месо - особено свинско - намалява през 2020 г. с 14, 8%, като същевременно намалява износа с 11%.
Търговията с други страни също бележи спад, както за месо, така и за консерви и месни продукти. По този начин вносните количества са намалени със 7,8% в сравнение с 2019 г., достигайки цифрата от 2,57 милиона тона. Междувременно износът е намалял с 6,5%, до 4,01 милиона тона.
Аналогично анализаторите на BLE посочват, че според наличните данни степента на предлагане на месо в Германия през 2020 г. е 117,7%, практически същият като предходната година. Степента на предлагане на различните подсектори на месото е 125%, в случая на свинско месо, 94,6% в говеждо месо и 97,2% за птиче месо. Най-ниската степен на предлагане е регистрирана, с 40%, в подсекторите овче и козе месо.
Потреблението на месо в Германия бележи спад от три десетилетия, като е достигнало рекордно ниско ниво през 2020 г. Тоест, консумацията на месо в Германия е спаднала през 2020 г. до най-ниското ниво, регистрирано някога след обединението на Германия през 1990 г.
Според предварителния баланс през 2020 г. всеки германски гражданин е консумирал средно 57,3 кг месо, т.е. 750 грама по-малко от предходната година (-1,3%). През 1991 г. средното потребление възлиза на 63,9 кг на глава от населението, което е 11,5% над нивото, достигнато през 2020 г.
Анализаторите от BLE подчертават, че през последните 30 години германците намаляват консумацията на свинско месо средно с 6,7%, достигайки 32,8 кг на жител. Консумацията на говеждо бележи спад от 4,3 кг, достигайки общо потребление от 9,8 кг на глава от населението. По отношение на птичето месо обаче, в същия интервал от време се наблюдава увеличение от 6 кг (+ 83%), достигайки цифрата от 13,3 кг на глава от населението.източник: www.euromeatnews.com
Tweet |
|